Zupa z pora z mleczkiem kokosowym

opycha.pl
Dziś kolejny przepis na zupę. Tym razem przyszła kolej na pora. Jest łagodniejszy w smaku niż cebula, a do tego ma bardzo fajny, zielony kolor. Taka zupa to świetna opcja, żeby nie wyrzucać zielonych końcówek. Zwykle robią się po ugotowaniu włókniste i denerwujące, dlatego ja je potraktowałam blenderem. Uważaj na serce, bo jak przeczytasz mój przepis, to możesz dostać zawału z wrażenia - takie to proste!
Wersja do druku
Ilość - 3 -4 osoby

Składniki:

  • ok. pół kg pora (razem z ciemnymi końcówkami)
  • litr bulionu (z warzyw lub z kurczaka)
  • mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
  • ewentualnie sól

Sposób wykonania:

  • Zdejmij z pora dwie, może 3 pierwsze warstwy (te brudne, nieco cieńsze i brzydsze). Umyj pora, odetnij suche końcówki przy ciemnozielonej części. Pokrój pora na cieniutkie plastry.
  • Wrzuć pora do garnka, zalej bulionem i gotuj, aż całkowicie zmięknie. Dolej mleczko kokosowe i zmiksuj na gładko.
  • Posmakuj zupę, ewentualnie dopraw solą. Twoja zupa z pora z mleczkiem kokosowym jest już gotowa. Możesz ją podawać z grzankami, makaronem albo wypić z kubka bez dodatków.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x