721
Przerabiając każdy tradycyjny składnik włoszczyzny na zupę dotarłam w końcu do marchewki. Obiecałam sobie, że nie zrobię kolejnej zupy z mleczkiem kokosowym lub śmietanką, tylko postaram się wykręcić coś nowego, bardziej interesującego. Tym sposobem dotarła do mnie myśl, iż fajnie byłoby dodać przyprawę do piernika. Mamy okres świąteczny, więc w wielu domach jest na stanie. Trochę się obawiałam, czy nie pogryzie się z wędzoną papryką, ale efekt wyszedł bardzo fajny. Nie stłumiłam słodkiego smaku marchewki, tylko podkreśliłam go jeszcze wytrawną nutą. Spróbuj i koniecznie daj znać, czy smakowało!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 l bulionu (warzywny lub z kury)
- pół małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka przyprawy do piernika
- łyżka mielonej wędzonej papryki
- sól
Sposób wykonania:
- Obierz marchewkę i pokrój w dość drobną kostkę. Zalej ją bulionem i gotuj do miękkości.
- W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, czosnek natomiast w plasterki. Na małej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulkę, a gdy się zeszkli dodaj czosnek. Smaż co jakiś czas mieszając, aż cebulka się lekko zezłoci, po czym dorzuć to wszystko do marchewki.
- Gdy marchew zmięknie dosyp do niej przyprawy (poza solą) i zmiksuj. Możesz zrobić gładką zupę krem albo gęstą zupę z kawałkami marchwi - to już Twój wybór.
- Posmakuj zupę i dopraw odpowiednią ilością soli. Twoja zupa z marchewki z przyprawą do piernika jest już gotowa!
Nie wpadłabym na to, żeby dodać do zupy przyprawę do piernika 😉 To musi być ciekawy smak! 🙂
Chciałam uniknąć kolejnej miałkiej zupy marchewkowej, więc dorzuciłam przyprawę do piernika, bo jest korzenna i lekko pikantna, dokładnie to,czego mi akurat było potrzeba 🙂 Polecam spróbować, bo faktycznie wyszła ciekawie!
Nie omieszkam! 🙂 Akurat robiłam mieszkankę przypraw do piernika, więc będzie jak znalazł 😉