425
Zupa z dyni to szlagier wśród jesiennych dań. Dlatego staram się kombinować z jej odmianami czy składnikami towarzyszącymi, żeby nie smakowała ciągle tak samo. Tym razem dorzuciłam bataty, czego wcześniej nie robiłam i muszę przyznać, że to połączenie świetnie się zgrało. Było to jednak wciąż za mało, więc moja zupa z dyni i batatów została doprawiona jeszcze między innymi cynamonem, czego także wcześniej nie robiłam. Wyszło o tyle ciekawie, iż zupka zyskała korzennego posmaku, co jest miłą odmianą od często dosypywanej mieszanki curry. Mam nadzieję, iż Wam ten przepis także przypadnie do gustu, dajcie znać jak wyszło!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- ok. 1/2 kg dyni piżmowej
- średni batat
- 0,5 l bulionu (warzywny lub z kury)
- mała cebulka
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonej kurkumy
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Sposób wykonania:
- Obierz dynię i batata, pokrój w niedużą kostkę. Posiekaj dość drobno cebulę, obierz czosnek.
- Wrzuć do garnka wszystkie warzywa, zalej bulionem i gotuj do miękkości.
- Dodaj przyprawy i zmiksuj zupę na krem. Posmakuj i dopraw solą. Twoja zupa z dyni i batatów jest już gotowa.