2,2K
Lubisz pieczarki, ale unikasz śmietany? Zapraszam więc po przepis na pyszną zupę pieczarkową bez śmietany! Tak, da się i nie będzie to sama woda. Śmietanę zastąpiłam pure z ziemniaków, które nadaje zupie sytości i ją odrobinkę zagęszcza. Dzięki temu nie mamy rosołu z grzybami, tylko pełnoprawną zupę 😉 Na przystawkę nic więcej nie potrzeba, natomiast jeśli chcesz ją serwować w ramach obiadu, możesz dodać makaron lub grzanki.
Wersja do drukuIlość - 2 -3 osoby
Składniki:
- ok. 250-300 g pieczarek
- 1 litr bulionu (warzywny lub na dowolnym mięsie)
- 3-4 małe ziemniaki
- mała cebula
- łyżka masła lub oliwy
- siekana natka pietruszki (ilość wg uznania)
- sól
Sposób wykonania:
- Pieczarki oczyść i jeśli chcesz, to obierz (ja tylko przecieram zwilżonym ręcznikiem papierowym). Pokrój je w cienkie plastry. To samo dotyczy ziemniaków - obierz lub umyj (ja młode ziemniaki tylko myję), ale zostaw je w całości. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzej masło lub oliwę, wrzuć pieczarki i podsmażaj chwilę na małym ogniu. Nie muszą się złocić, wręcz przeciwnie - mają puścić sok. Gdy już się odrobinę podsmażą dodaj cebulę. Smaż tak długo, aż cebula się zeszkli, po czym przykryj i duś jeszcze 3-5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zalej grzyby bulionem i dodaj ziemniaki (w całości). Gotuj wszystko pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Gdy będą miękkie, wyjmij je z garnka i zmiksuj na gładko, po czym pure dodaj z powrotem do garnka.
- Wciąż podgrzewaj zupę na małym ogniu mieszając, aby ziemniaki mogły się po niej rozprowadzić. Posmakuj wywar i ewentualnie dodaj soli (ziemniaki mogły jej dużo wciągnąć).
- Gdy już masa ziemniaczana rozprowadzi się po całej zupie wyłącz ogień, przelej ją do misek i posyp pietruszką. Twoja zupa pieczarkowa bez śmietany jest już gotowa!