835
Zapewne często widzisz w sklepach nowinki spożywcze, ale rezygnujesz z ich zakupu,bo nie bardzo masz pomysł co z nimi zrobić? Mimo wszystko zachęcam do eksperymentowania, bo można się mile zaskoczyć. Ja ostatnio przerabiam temat buraków. Dotychczas brałam te klasyczne, czerwone. Teraz natomiast uczę się innych odmian. Dzisiaj idę po najmniejszej linii oporu, a moja propozycja to zupa krem z żółtych buraków. Żółte buraki mają ciekawy, miodowo-ziemisty posmak, dlatego nie chciałam go zakrywać masą dodatków. Przy okazji masz kolejny pomysł na szybki posiłek po powrocie do domu w zimowe popołudnie. Spróbuj i daj znać jak smakowało!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- 2 średnie lub duże żółte buraki
- 0,5 litra bulionu (warzywny lub z kury)
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka suszonego majeranku
- sól
Sposób wykonania:
- Obierz buraki, pokrój w kostkę i zalej bulionem. Dodaj obrany ząbek czosnku (może być w całości). Wstaw na ogień i gotuj, aż buraki zmiękną.
- Gdy warzywa już będą miękknie zmiksuj całość na krem, po czym dodaj majeranek, wymieszaj i jeszcze przez chwilkę podgrzewaj mieszając.
- Na koniec posmakuj zupę, ewentualnie dopraw solą. Twoja zupa krem z żółtych buraków jest już gotowa!
Wygląda smakowicie. =)
Dziękuję 🙂 Smak jest naprawdę ciekawy, rzekłabym nawet, że zaskakujący 😉