Zupa krem z ziemniaków z żółtkiem

opycha.pl
Choć za oknem mam już wiosnę, to nie przestanę podrzucać przepisów na zupy. Ich walorem jest nie tylko to, że rozgrzewają. Są też szybkie i stosunkowo proste w przygotowaniu. Dzisiaj zupa ziemniaczana, ale nie taka banalna. Podaję przepis na zupę krem z ziemniaków z żółtkiem, która jest mocno podbita imbirem, a wspomniane żółtko wzmacnia jeszcze walory smakowe i wizualne. Możesz zaraz po podaniu przebić je łyżką i szybko wymieszać zupę, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kremowa!
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby

Składniki:

  • 3 dość duże ziemniaki
  • litr bulionu
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bardzo drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2 żółtka (można z nich zrezygnować)
  • sól
  • pieprz
  • siekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania:

  • Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w średnią kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj imbir i zacznij gotować.
  • W międzyczasie obierz czosnek i cebulę. Obydwa składniki dość drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
  • Zmiksuj zupę. To, czy ją potraktujesz blenderem na zupełnie gładko, czy sobie zachowasz kawałki ziemniaków, to już Twój wybór. Dopraw solą i pieprzem. Wlej porcję zupy do miski, wbij na wierzch surowe żółtko i posyp siekaną natką pietruszki. Twoja zupa krem z ziemniaków z żółtkiem jest już gotowa!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Natalia
Natalia
3 lat temu

Hmm bardzo ciekawa zupa. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotkałam się z taką zupą 😉

W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

opycha.pl
opycha.pl
3 lat temu
Odpowiedz do  Natalia

Zupa ziemniaczana to raczej klasyk, ale fakt, tradycyjnie to nie była raczej zupa krem 🙂 Zajrzałam na blogaska do Ciebie, kliknęłam w ten link i muszę przyznać – podawać przepis na placki z takim naciskiem na olej kokosowy to w obecnym momencie spora odwaga chyba 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
3 lat temu

Ja uwielbiam zupy o każdej porze roku 🙂 Fajny przepis! Na pewno kiedyś odtworzę 😉

opycha.pl
opycha.pl
3 lat temu

ten numer z żółtkiem zgapiłam z włoskiej restauracji, a jak wiadomo – Włosi w kuchni zawsze mają rację 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondi
3 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

To prawda! 🙂 Nie znałam wcześniej tego triku 😀

opycha.pl
opycha.pl
3 lat temu

o, ciesze się więc, że pokazałam Ci coś nowego 😀

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x