1,1K
Choć za oknem mam już wiosnę, to nie przestanę podrzucać przepisów na zupy. Ich walorem jest nie tylko to, że rozgrzewają. Są też szybkie i stosunkowo proste w przygotowaniu. Dzisiaj zupa ziemniaczana, ale nie taka banalna. Podaję przepis na zupę krem z ziemniaków z żółtkiem, która jest mocno podbita imbirem, a wspomniane żółtko wzmacnia jeszcze walory smakowe i wizualne. Możesz zaraz po podaniu przebić je łyżką i szybko wymieszać zupę, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kremowa!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 3 dość duże ziemniaki
- litr bulionu
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka bardzo drobno posiekanego korzenia imbiru
- 2 żółtka (można z nich zrezygnować)
- sól
- pieprz
- siekana natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania:
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w średnią kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj imbir i zacznij gotować.
- W międzyczasie obierz czosnek i cebulę. Obydwa składniki dość drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
- Zmiksuj zupę. To, czy ją potraktujesz blenderem na zupełnie gładko, czy sobie zachowasz kawałki ziemniaków, to już Twój wybór. Dopraw solą i pieprzem. Wlej porcję zupy do miski, wbij na wierzch surowe żółtko i posyp siekaną natką pietruszki. Twoja zupa krem z ziemniaków z żółtkiem jest już gotowa!
Hmm bardzo ciekawa zupa. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotkałam się z taką zupą 😉
Zupa ziemniaczana to raczej klasyk, ale fakt, tradycyjnie to nie była raczej zupa krem 🙂 Zajrzałam na blogaska do Ciebie, kliknęłam w ten link i muszę przyznać – podawać przepis na placki z takim naciskiem na olej kokosowy to w obecnym momencie spora odwaga chyba 🙂
Ja uwielbiam zupy o każdej porze roku 🙂 Fajny przepis! Na pewno kiedyś odtworzę 😉
ten numer z żółtkiem zgapiłam z włoskiej restauracji, a jak wiadomo – Włosi w kuchni zawsze mają rację 😀
To prawda! 🙂 Nie znałam wcześniej tego triku 😀
o, ciesze się więc, że pokazałam Ci coś nowego 😀