Zupa krem z ziemniaków z żółtkiem

11 marca 2018opycha.pl

Choć za oknem mam już wiosnę, to nie przestanę podrzucać przepisów na zupy. Ich walorem jest nie tylko to, że rozgrzewają. Są też szybkie i stosunkowo proste w przygotowaniu. Dzisiaj zupa ziemniaczana, ale nie taka banalna. Podaję przepis na zupę krem z ziemniaków z żółtkiem, która jest mocno podbita imbirem, a wspomniane żółtko wzmacnia jeszcze walory smakowe i wizualne. Możesz zaraz po podaniu przebić je łyżką i szybko wymieszać zupę, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej kremowa!

Zupa krem z ziemniaków z żółtkiem

Zupa krem z ziemniaków z żółtkiem

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 3 dość duże ziemniaki
  • litr bulionu
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka bardzo drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2 żółtka (można z nich zrezygnować)
  • sól
  • pieprz
  • siekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w średnią kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem, dodaj imbir i zacznij gotować.
  2. W międzyczasie obierz czosnek i cebulę. Obydwa składniki dość drobno posiekaj i dorzuć do ziemniaków. Gotuj, aż wszystkie składniki zmiękną.
  3. Zmiksuj zupę. To, czy ją potraktujesz blenderem na zupełnie gładko, czy sobie zachowasz kawałki ziemniaków, to już Twój wybór. Dopraw solą i pieprzem. Wlej porcję zupy do miski, wbij na wierzch surowe żółtko i posyp siekaną natką pietruszki. Twoja zupa krem z ziemniaków z żółtkiem jest już gotowa!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/zupa-krem-z-ziemniakow-z-zoltkiem/

Poprzedni post Kolejny post