1,4K
Zupa krem z selera jest prosta jak bułka z masłem! Najważniejsze jednak, że musisz mieć jakiś rosołek do dyspozycji. Ja już od dawna gotuję raz na jakiś czas hurtowe ilości i mrożę podzielony na porcje. Potem dorzucasz korzeń selera, trochę mleka, czosneczek, gotujesz, miksujesz i gotowe! Tak w skrócie pisząc 😉 Prawda jest jednak taka, że na bazie bulionu możesz zrobić wiele ekspresowych zup. Ta jest nie tylko zdrowa, ale też dość sycąca. Ja proponuję ją na kolację lub na lekki obiad, a jak dorzucisz jeszcze grzanki lub wspomnianą bułkę z masłem, to już w ogóle petarda! Nie zdziw się, że do zupy dolewa się mleka. Do zrobienia tego przepisu zainspirował mnie program w TV, w którym gotowali seler w mleku i zachwalali, że bardzo dobry. Ta zupa tez taka jest, ale nie musisz mi wierzyć na słowo. Wystarczy, że ją sobie ugotujesz! A jeśli ci zasmakuje, to poleć ten przepis na zupę krem znajomym, bo założę się, że większość z nich nie pomyślałaby o gotowaniu selera z mlekiem!
Wersja do drukuIlość - 2 porcje
Składniki:
- ½ kg korzenia selera
- 1 średnia marchewka
- ½ l bulionu (mięsny lub warzywny, każdy będzie dobry)
- ½ szkl mleka (przynajmniej 2 %)
- 1 spory ząbek czosnku (lub dwa małe)
- sól, pieprz
- zielenina do dekoracji (nie jest konieczna)
Sposób wykonania:
- Zupa krem z selera jest prosta jak bułka z masłem, dlatego nie spodziewaj się skomplikowanych instrukcji. Na początek obierz korzeń selera, marchewkę i czosnek. Seler pokrój w średnią kostkę, marchew w talarki, a czosnek możesz nawet tylko przekroić na pół.
- Wrzuć tak przygotowane warzywa do garnka i zalej bulionem. Gotuj, aż zmiękną.
- Dolej do zupy mleko, dopraw odrobiną soli i pieprzu, po czym zmiksuj blenderem na gładko. Posmakuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Twoja zupa krem z selera jest już właściwie gotowa. Możesz ją jeszcze delikatnie udekorować, pamiętaj, że jemy także oczami! Ja swoją oprószam zawsze odrobiną pieprzu kolorowego prosto z młynka i dodaję jakąś zieleninkę. Na zdjęciu widzisz listki mikro szczawiu, ale równie dobrze możesz położyć natkę pietruszki lub posypać siekanym szczypiorkiem 😉
- Smakowało? Super! Zatem podrzuć ten przepis znajomym, a przy okazji zostaw swoją opinię w komentarzu! Jeśli coś poszło nie tak, to możesz mi napisać tutaj, na kanałach w social media lub wysłać wiadomość - chętnie pomogę 😉 Zupę krem z selera polecam szczególnie jesienią i zimą, gdy są chłodne wieczory, a seler jest jednym z najbardziej sezonowych z dostępnych warzyw!
Przepis wydaje się niezbyt trudny, chętnie go wypróbuję. Uwielbiam zupy – kremy, zwłaszcza na okres jesienno-zimowy. PS. Piękne zdjęcia dań, wyglądają niezwykle smakowicie!
Polecam, bo przepis jest bardzo, bardzo prosty, o ile masz jakiś zapas bulionu (ja nawet nie wnikam kto gotuje te moje zupy z zapasowego bulionu, a kto z kostki) i lubisz smak selera! 😉 Co do zdjęć – jest mi bardzo miło, choć dopiero się uczę (co widać po starszych zdjęciach)! I przy okazji dziękuję, że pojawiłaś się akurat teraz, od razu otworzyłam zakładkę do Twojego bloga, bo potrzebuję troszkę inspiracji, żeby coś zmienić, odświeżyć w mieszkaniu (jestem na etapie porządków), akurat rzucił mi się w oczy wpis o wydzielaniu stref w mieszkaniu 😀
Fajna zupka, szczególnie zimą zupa w kremie jest dobrym pomysłem