2,1K
Lubisz bób, ale ubolewasz nad tym, że to warzywo sezonowe i tak szybko, jak się pojawia, tak szybko znika? Jest sposób na warzywa sezonowe, który działa w większości przypadków - mrożonki! Ja rzadko jem bób, zawsze mam dylemat, czy ze skórą, czy bez... Postanowiłam więc rozwiązać ten problem i ugotowałam zupę krem z mrożonego bobu. Dostępna cały rok, nie dostarcza dylemat czy obierać, a do tego jest prosta i smaczna! Zapraszam do garów, a potem do wyrażania swojej opinii w komentarzach. Oczywiście w zakładce "kontakt" znajdziesz formularz, możesz mi nawet przesłać zdjęcie swojego dzieła 😉 No, na co jeszcze czekasz, szoruj do kuchni!
Wersja do drukuIlość - 2 -3 osoby
Składniki:
- 1 l bulionu (warzywny lub na dowolnym mięsie)
- 450 g mrożonego bobu
- średni ziemniak
- mała marchewka
- mała cebula
- duży ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny/limonki
- pół łyżeczki kminku
- sól
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj warzywa. Obierz ziemniaka i marchewkę, pokrój w kostkę ok. 1 cm. Cebulę obierz i pokrój w niedużą kostkę lub w piórka. Czosnek wystarczy obrać i przekroić na pół.
- Do garnka wrzuć bób i warzywa, zalej bulionem i gotuj. W momencie, gdy wszystkie warzywa zmiękną dodaj przyprawy. Dosyp kminek i wlej sok z cytryny lub limonki, zmiksuj całość na krem.
- Posmakuj zupę i w razie potrzeby dodaj soli. Twoja zupa krem z mrożonego bobu jest już gotowa!
Musi być pyszna. =)
Najlepiej samemu spróbować! 😉