1,3K
Zupa krem z dyni to must have każdej jesieni. Jeśli masz już dość wersji z curry, mleczkiem kokosowym itp., to polecam ci dzisiejszy przepis, czyli zupę krem z dyni o smaku serowym, w wersji wegańskiej! Ale zaraz, zupa o smaku serowym bez sera?Dokładnie tak! Zamiast sera wystarczy dodać płatki nieaktywnych drożdży, które dają fajny, serowy smak. Dodatkowy walor smakowy –pieczony czosnek! Zwykle po prostu wrzucam surowy czosnek do wywaru, ale tym razem i tak piekłam dynię, więc co mi szkodziło dorzucić te trzy ząbki na blachę? Tym bardziej, że jedna znajoma z Instagrama bardzo polecała i narobiła mi smaku…Czy tę zupę robi się szybko? Zależy, jak na to spojrzeć. Nie wiem na ile sobie radzisz z krojeniem dyni, mam nadzieję, że całkiem dobrze. Ta zupa krem jest robiona z pieczonej dyni, więc obiecaj mi, że w czasie, gdy nasza gwiazda będzie się wygrzewać, ty nie będziesz czekać z nosem wlepionym w szybę piekarnika, tylko przygotujesz cebulę 😉 Potem to już pójdzie raz, dwa. Gotowanie, blendowanie i można lać do michy!Jeśli nie chcesz używać tych płatków drożdżowych, bo (i tu nawet nie mam pomysłu co wpisać), to mogę ci po prostu polecić zupełnie inny wariant zupy dyniowej, który też możesz spokojnie zrobić w wersji roślinnej (wystarczy zamiast rosołu na mięsie użyć bulionu warzywnego). Jest to zupa krem z dyni z dodatkiem curry, mleczka kokosowego (czyli pospolicie), ale podkręcona sokiem z pomarańczy, a dla chętnych też pieprzem cayene, jak dla mnie rewelka! Przepis znajdziesz tutaj – klik!Jeśli znajdziesz czas i chęci, to daj znać, która zupa bardziej przypadła ci do gustu, bardzo mnie to ciekawi!
Wersja do drukuIlość – 1 litr
Ilość kalorii – 570 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całego litra zupy
Makro: białka 27,2 g, tłuszcze 14,5 g, węglowodany 104,5 g
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg dyni (ja miałam taką pospolitą, ale piżmowa czy nelson też powinny się sprawdzić)
- 500 ml bulionu warzywnego (w wersji niewegetariańskiej może być rosół na mięsie)
- 35 g cebuli (½ średniej sztuki)
- 3 ząbki czosnku
- 20 g płatków nieaktywnych drożdży (4 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżka oliwy (lub oleju, do podsmażenia cebuli)
- sól, pieprz (pieprz najlepiej z młynka)
Sposób wykonania:
- Zupę krem z dyni o smaku serowym robię z pieczonej dyni, więc na początek włącz piekarnik i ustaw, aby grzał się do 200 stopni. Następnie chwyć za dynię! Trzeba ją pokroić w kawałki o grubości ok. 1,5-2 cm. Oczywiście należy pozbyć się też pestek. Najłatwiej chyba na początek sobie odciąć kawałek na dole, żeby dynia stała stabilnie i wtedy dziabać na mniejsze kawałki, ale rób, jak ci wygodnie. Ja zwykle najpierw kroję na pół, wydłubuję pestki, potem ciach na plastry i na koniec odcinak skórkę. Są gatunki dyni, które można jeść ze skórką, ale ja jeszcze nie próbowałam, jakoś nie mogę się przełamać 😉
- Teraz wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej kawałki dyni i połóż obok 3 ząbki czosnku (w skórce). Jak widzisz na zdjęciu, ja sobie poukładałam taką jakby mozaikę czy innego Tetrisa z kawałków dyni, bo wtedy łatwiej ją upchnąć na blasze. Gdy już rozłożysz składniki, wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- W czasie, gdy dynia się piecze, można przygotować cebulę. Pokrój pół cebuli na dość drobne kawałki, po czym podsmaż na małej patelni, na łyżce oliwy. Dobrze, żeby cebula się lekko zezłociła, ale nie przypaliła.
- Upieczoną dynię przełóż do garnka, zalej wywarem warzywnym i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj też podsmażoną cebulę oraz czosnek, ale tym razem bez skórki. Wystarczy naciąć ząbek czosnku tam, gdzie jest piętka od korzonka i wycisnąć go prosto do garnka. Przykryj zupę pokrywką i podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut (powinna się zacząć gotować).
- Następny krok to zmiksowanie zupy na krem. Zanim jednak chwycisz za blender, wsyp do garnka cztery lekko czubate łyżki płatków drożdżowych i zmniejsz ogień do minimum. Teraz już możesz miksować! Nie żałuj sobie, wymiksuj z siebie wszystkie stresy! 😉 Po zmiksowaniu posmakuj zupę i dopraw odpowiednią ilością soli i pieprzu. Wymieszaj (możesz też podmiksować troszkę blenderem) i ponownie posmakuj. Jeśli jest ok, wyłącz ogień.
- Twoja zupa krem z dyni o smaku serowym jest już gotowa! Możesz ją zjeść tak po prostu, ale polecam ci posypać ją wędzoną papryką w proszku i pestkami dyni (najlepiej podprażonymi na suchej patelni). Ja jeszcze zwykle dorzucam grzanki. Jeśli jednak masz jakieś swoje inne ulubione dodatki, to śmiało! A może nawet mi coś polecisz?
O mamuniu, tego mi było trzeba! Zupę dyniową z mleczkiem kokosowym znam, chociaż u mnie w domu hitem od zawsze jest dyniowa ze skórką z cytryny. Ale mnie się obie wersje powoli zaczęły nudzić, i wtedy zjawia się Ania z ciekawym przepisem 🙂 Zrobię koniecznie w tym sezonie. Widziałam już tu u mnie na straganie dynię Hokkaido-moja ulubiona, i to jest właśnie ta, którą można jeść ze skórką. Testowane na ludziach, oboje z mężem żyjemy ;P Ja zazwyczaj zupy-krem podaję w grzankami parmezanowymi. One tą tak genialne, że zawsze robię ich więcej, bo jakoś dziwnie znikają jeszcze przed obiadem. A… Czytaj więcej »
I po co o tej gulaszowej pisałaś? Teraz mi samej apetytu narobiłaś! 😀 Ale bardzo się cieszę, że smakuje 😉 A co do zup z dyni, to właśnie też staram się co roku zrobić jakąś inną wersję, no bo ile można to samo mielić? I jeszcze w temacie hokkaido -nie wiem, czy widziałaś, ale u mnie na Insta w jednym z komentarzy pojawiło się info od dietetyczki (czyli raczej pewne 😛 ), że hokkaido można na surowo opędzlować! Może dla Ciebie to żaden brejking nius, ale ja bladego pojęcia nie miałam 😀
Widziałam ten komentarz u Ciebie, i też mnie zaskoczył. Bo wiedziałam, że ze skórką ją mozna jeść, ale na surowo-to jest nius 🙂
Dokładnie tak! Ja byłam pewna, że żadnej dyni na surowo nie można. Ale też nigdy nie sprawdzałam, czy można 😛 Tak, jak z burakami, a już mam przetestowane surowe, więc może warto i z dynią zaryzykować 😉 Swoją drogą, trzeba będzie jeszcze sprawdzić, czy tylko hokkaido się do tego nadaje 🙂
Taka zupa jak najbardziej dla mnie. Lubię kremowe zupy, lubię dyniową.
Fajna wersja, bo z mleczkiem kokosowym nie cierpię
O smaku serowym jak najbardziej. Musi być pikantna. Super przepis, bo dyni wszędzie dostatek.
A to wtedy dosypać jakiegoś pieprzu cayenne czy świeże chilli do gotowania dorzucić, i będzie ogień! 😀 Tak sobie myślę, że chyba zbyt wielu przepisów na zupy dyniowe w internetach nie znajdujesz? Albo ja źle szperam, ale jednak spory % jest z tym mleczkiem kokosowym 🙂
Krem z dyni, to mój jesienny must have 🙂 Niebawem pewnie będę robić i tym razem, dosypię tych płatków drożdżowych a co! 😀 Ostatnio dosypuję je do wszystkiego, więc nie będę sobie żałować 😉
A co do dyni ze skórką, to ja też nie mogę się przełamać 😉 Jak już spróbujesz, to koniecznie daj znać, co i jak 😀
Tylko teraz nie wiem, czy prędzej się przełamywać do dyni ze skórką, czy do hokkaido na surowo 😀 Niestety nie jestem takim twardzielem, jak się wielu ludziom wydaje i lubię sobie dawkować tego typu wrażenia (chyba, że poza domem, to hulaj dusza, piekła nie ma! 😀 )
No to ja chyba też bym prędzej hokkaido na surowo zjadła 😀
Jak mnie wyprzedzisz w tym temacie, to daj znać jak było! 😀