Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis

opycha.pl
Słuchaj, krótka piłka -zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą, wchodzisz w to? Prosta, smaczna, szybko się ją robi. Żyć, nie umierać!
Tym bardziej, że ta łatwa zupka dostarcza wszystkich makroskładników, a białko bierze z żółtej soczewicy, która gotuje się niemal ekspresowo (szczególnie jak na strączki). Czy jest więc coś, co może ci stanąć na przeszkodzie do zrobienia sobie szybkiego obiadu czy kolacji? Tak, to bulion. Ja zwykle używam albo mrożonego, który robię na zapas, albo esencji ze słoika z w miarę dobrym składem. Coraz łatwiej też kupić względnie dobre kostki bulionowe. Dlatego radzę się zaopatrzyć w którąś z tych opcji, bo mogą cię uratować także przy gotowaniu innych błyskawicznych zup! Czy wybierzesz wywar mięsny, czy warzywny, to już twoja sprawa. W obu wersjach zupa będzie dobrze smakować. Ja przygotowuję zawsze kalafiorową w wersji roślinnej.
Choć ten przepis na zupę kalafiorową z soczewicą jest bardzo prosty, daje ci możliwość kilku zmian. Poza rodzajem wywaru możesz też podsmażyć składniki na oliwie lub na maśle. To, czy dolejesz mleczko kokosowe i w jakiej ilości także zależy od ciebie. Nawet po ugotowaniu możesz podać zupę na 3 sposoby! Pierwsza to tak, jak jest. Druga -częściowe zmiksowanie zupy, aby była jeszcze bardziej gęsta. No i oczywiście opcja numer trzy, czyli mokry sen blendera -zupa krem 😉
Jeśli wiesz, że nie zjesz zupy w przeciągu 2-3 dni, polecam tuż po ugotowaniu przelać jeszcze gorącą do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem, aby wystygły. Tak zawekowana zupa powinna wytrzymać nieco dłużej.
Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis
Wersja do druku
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie/pieczenie 20 min.
Czas całkowity 30 min.
Ilość – 4 porcje po ok. 500 ml
Ilość kalorii – 328 kcal
mierzyłam szklanką 250 ml
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla 1 porcji wersji podstawowej zupy z użyciem bulionu warzywnego
Makro: białka 16,3 g, tłuszcze 13,25 g, węglowodany 40,7 g 
Stopień trudności: proste

Składniki:

  • 400 g kalafiora (ok. pół dużej sztuki)
  • 200 g suchej żółtej soczewicy (ok. 1 szklanki)
  • 45 g cebuli (1 mała sztuka)
  • 1 duży ząbek czosnku (mogą być 2 małe)
  • l bulionu (ok. 6 szklanek; może być warzywny lub mięsny, w zależności od upodobań )
  • 150 ml mleczka kokosowego (3/5 szklanki; można dać więcej, mniej lub w ogóle pominąć, w zależności od upodobań)
  • 1 łyżka oliwy (można użyć masła)
  • ½ łyżeczki kuminu w proszku (kmin rzymski)
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól/pieprz

Sposób wykonania:

  • Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą jest naprawdę prosta do zrobienia! Najpierw przygotuj składniki. Pół dużego kalafiora pokrój w małe różyczki. Ich wielkość powinna pozwalać na wygodną konsumpcję. Małą cebulę pokrój w niedużą kostkę, posiekaj duży ząbek. Soczewicę przepłucz wodą.
    Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis
  • Teraz rozgrzej łyżkę oliwy (lub masła) w garnku, na niedużym ogniu. Podsmaż cebulę, aż się lekko przyrumieni, po czym dodaj czosnek i przemieszaj. Gdy puści aromat, dodaj pół łyżeczki kuminu i tyle samo kurkumy, szybko wymieszaj i dosłownie po chwili wlej do garnka 1,5 litra bulionu. Jeśli Twój garnek słabo znosi smażenie, możesz użyć osobnej patelni, po czym przełożyć cebulę, czosnek i przyprawy do garnka i wtedy zalać wywarem.
  • Dodaj do garnka kalafior i szklankę soczewicy. Zwiększ ogień i podgrzewaj, aż składniki zmiękną. Powinno pójść dość szybko, bo żółta soczewica nie wymaga długiego gotowania.
    Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis
  • Gdy kalafior i soczewica będą miękkie, dolej mleczko kokosowe (ok. 3/5 szklanki), wymieszaj, dopraw solą i pieprzem tyle, ile potrzebujesz. Warto też spróbować zupy jeszcze przed dodaniem mleczka kokosowego, bo być może uznasz, że bez niego jest naprawdę dobrze. Możesz też wlać go mniej lub więcej, zgodnie z twoimi upodobaniami. Przyznam, że ja sama zawsze się waham 😉
    Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis
  • Twoja zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą jest już właściwie gotowa. Jeżeli masz chęć, możesz ją też zmiksować na zupę krem. Ja czasem chwytam za blender, aczkolwiek staram się zachować choć trochę cząstek kalafiora i ziaren soczewicy, aby zupa miała zróżnicowaną fakturę. W dniu, gdy przygotowywałam zdjęcia do tego przepisu, zostawiłam zupę tak, jak się ugotowała.
    Zupa kalafiorowa z żółtą soczewicą -prosty przepis
  • I jak poszło? Prawda, że przepis jest naprawdę prosty? Jeśli się mylę i coś u ciebie poszło nie tak, bo instrukcje były niejasne, koniecznie daj mi znać. Być może będzie trzeba coś poprawić. Mam jednak nadzieję, iż obyło się bez problemów, a ta prosta zupa kalafiorowa z soczewicą przypadła ci do gustu!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x