614
Zupa cebulowa może brzmieć banalnie, gdyż jest to bardzo popularne. Jest to jednak mylne wrażenie. Najpopularniejsze przepisy pochodzą z Francji, która szczyci się najbardziej wykwintną kuchnią na świecie. Ja proponuję przepis uproszczony, bardziej przystępny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Choć różni się od tych francuskich, to dodatek białego wina nadaje jej klasy i sznytu. Polecam na specjalne okazje, ale też bez specjalnej okazji 😉 Ja moją zupę cebulową podałam z grzankami, posypaną serem.
Wersja do drukuIlość - 3 -4 osoby
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 1 l dowolnego bulionu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól
- ewentualnie odrobina świeżego tymianku
Sposób wykonania:
- Pokrój cebulę w piórka. Pamiętaj, aby ociąć korzonki, bo w przeciwnym razie płatki cebuli się nie rozdzielą. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli.
- Dodaj do cebuli mąkę, trochę soli, zamerdaj porządnie i dalej podsmażaj jeszcze ok. 3 minuty, często mieszając.
- Wlej na patelnię bulion i białe wino, dodaj tymianek (jeśli używasz), wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Zupa powinna złapać smak i odrobinę zgęstnieć.