zupa cebulowa
Zupa cebulowa może brzmieć banalnie, gdyż jest to bardzo popularne. Jest to jednak mylne wrażenie. Najpopularniejsze przepisy pochodzą z Francji, która szczyci się najbardziej wykwintną kuchnią na świecie. Ja proponuję przepis uproszczony, bardziej przystępny i naprawdę szybki w przygotowaniu. Choć różni się od tych francuskich, to dodatek białego wina nadaje jej klasy i sznytu. Polecam na specjalne okazje, ale też bez specjalnej okazji 😉 Ja moją zupę cebulową podałam z grzankami, posypaną serem.
Wersja do druku
Ilość - 3 -4 osoby

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 1 l dowolnego bulionu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • ewentualnie odrobina świeżego tymianku

Sposób wykonania:

  • Pokrój cebulę w piórka. Pamiętaj, aby ociąć korzonki, bo w przeciwnym razie płatki cebuli się nie rozdzielą. Na patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli.
  • Dodaj do cebuli mąkę, trochę soli, zamerdaj porządnie i dalej podsmażaj jeszcze ok. 3 minuty, często mieszając.
  • Wlej na patelnię bulion i białe wino, dodaj tymianek (jeśli używasz), wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Zupa powinna złapać smak i odrobinę zgęstnieć.

You Might Also Like

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x