Składniki:
- 100 g gruszki (1 mała sztuka)
- 40 g świeżego szpinaku (2 garści)
- 50 g banana (pół małej sztuki, opcjonalnie możesz dać cały, żeby koktajl był słodszy)
- 30 g masła orzechowego 100% (2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml wody (2/5 klasycznej szklanki, ale możesz po prostu wlewać stopniowo, aż będzie odpowiednia gęstość)
Sposób wykonania:
- Zielony koktajl z gruszką robi się bardzo, bardzo prosto! Wrzuć do naczynia szpinak, masło orzechowe, wlej sok z cytryny.
- Teraz obierz pół banana, pokrój na nieco mniejsze kawałki i dorzuć do naczynia. Jeśli chcesz, żeby twój koktajl był nieco słodszy, możesz wrzucić całego banana, ale pamiętaj, że to zwiększy jego kaloryczność.
- No i czas na gwiazdę tego zielonego koktajlu, czyli gruszkę! Pokrój ją w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i ogonek. Pokrój gruszkę w dość cienkie kawałki i dorzuć do reszty składników. Zblenduj całość na gładko, wlewając stopniowo wodę. Zwracaj uwagę na to, jaka jest konsystencja. Jeśli uzyskasz taką, która ci odpowiada, zanim wlejesz całą wodę, to nie dolewaj już więcej.
- Zielony koktajl z gruszką jest już gotowy! Pamiętaj, że wbrew pozorom jest dość kaloryczny (w okolicy 300 kcal), więc nie popijaj go na okrągło, bo ci pójdzie w biodra 😉 Ale jak już posmakujesz, to chociaż daj znać, czy dobry!