Zielony koktajl z gruszką

opycha.pl
Lubisz gruszki, ale nie masz na nie zbyt wielu pomysłów? Zrób zielony koktajl z gruszką, bananem i szpinakiem, podkręcony masłem orzechowym! Tym bardziej, że zajmie ci to jedynie kilka minut 🙂 Jesienią jest już mało owoców sezonowych, ale mimo wszystko są, więc warto korzystać! Już jakiś czas temu proponowałam koktajl ze śliwkami (przepis znajdziesz tutaj -klik!), a dziś będzie coś z zupełnie innej beczki!
W przeciwieństwie do koktajlu śliwkowego tym razem nie ma w przepisie nabiału. Koktajl jest wyłącznie roślinny, więc odpowiedni także dla wegan. Nie zmienia się jednak dość istotna sprawa -koktajl jest dość kaloryczny, więc nie radzę go przedawkować 😉 W jednej porcji znajdziesz ok. 300 kalorii, więc nada się na lekkie śniadanie albo zdrowszą wersję deseru (ciasto czy klasyczny baton są bardziej kaloryczne 😉 ). To wszystko przez masło orzechowe, ale jego smak wszystko rekompensuje!
Mam nadzieję, że ten koktajl z gruszką będzie ci smakował, bo wiadomo, jak jest. Zielone koktajle kojarzą się ze zdrowiem, ale z dobrym smakiem już nie zawsze…
zielony koktajl z gruszką
Wersja do druku
Czas całkowity 10 min.
Ilość – 1 osoba
Ilość kalorii – 294 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla wersji z połową banana
 
Makro: białka 9,4 g, tłuszcze 15,5 g, węglowodany 34 g 
 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g gruszki (1 mała sztuka)
  • 40 g świeżego szpinaku (2 garści)
  • 50 g banana (pół małej sztuki, opcjonalnie możesz dać cały, żeby koktajl był słodszy)
  • 30 g masła orzechowego 100% (2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml wody (2/5 klasycznej szklanki, ale możesz po prostu wlewać stopniowo, aż będzie odpowiednia gęstość)

Sposób wykonania:

  • Zielony koktajl z gruszką robi się bardzo, bardzo prosto! Wrzuć do naczynia szpinak, masło orzechowe, wlej sok z cytryny.
    zielony koktajl z gruszką
  • Teraz obierz pół banana, pokrój na nieco mniejsze kawałki i dorzuć do naczynia. Jeśli chcesz, żeby twój koktajl był nieco słodszy, możesz wrzucić całego banana, ale pamiętaj, że to zwiększy jego kaloryczność.
  • No i czas na gwiazdę tego zielonego koktajlu, czyli gruszkę! Pokrój ją w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i ogonek. Pokrój gruszkę w dość cienkie kawałki i dorzuć do reszty składników. Zblenduj całość na gładko, wlewając stopniowo wodę. Zwracaj uwagę na to, jaka jest konsystencja. Jeśli uzyskasz taką, która ci odpowiada, zanim wlejesz całą wodę, to nie dolewaj już więcej.
    zielony koktajl z gruszką
  • Zielony koktajl z gruszką jest już gotowy! Pamiętaj, że wbrew pozorom jest dość kaloryczny (w okolicy 300 kcal), więc nie popijaj go na okrągło, bo ci pójdzie w biodra 😉 Ale jak już posmakujesz, to chociaż daj znać, czy dobry!
5 1 głosuj
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Kamila
Kamila
3 lat temu
Oceń wpis :
     

Gruszka w koktajlach to prawdziwa gwiazda. Ja też łączę ją ze szpinakiem. A jeśli mam akurat jarmuż, to z jarmużem-to też całkiem udany duet (jarmuż akurat częściej biorę do soku niz do koktajlu, ale chodzi mi zestawienie smaków). Ale nigdy nie dodawałam masła orzechowego. Dajesz solone czy niesolone?

Kamila
Kamila
3 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

No właśnie u nas też jest tylko taka sieczka, rzadko kiedy uda mi się kupić całe liście (i to nie w supermarkecie). Ja staram się ile mogę to przebrać i wyrzucam te łykowate kawałki, ale to nie jest takie do końca dobre rozwiązanie, bo zawsze coś się przeoczy. Dlatego właśnie do koktajli wolę szpinak, a jarmuż do soku, z tymi twardymi kawałkami wyciskarka sobie poradzi, a blender…hmmmm 😉

Kamila
Kamila
3 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Tak, też pamiętam tą rozmowę 🙂

6
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x