Ja raczej nie robię pierniczków na święta, choć to pewnie niezła zabawa przy ozdabianiu. Pomyślałam jednak, że zrobię zielone choinki. Nie barwiłam ciasta zieloną herbatą, bo jest droga, a ja nie lubię takich fanaberii. Postawiłam na nasz polski młody jęczmień. Jest bardziej dostępny i ma kilkakrotnie niższą cenę. Do tego biała polewa i mamy zielone ciasteczka choinki! Proste, słodkie, ładne! W ilości podałam 30-40 sztuk, bo wszystko zależy od wielkości foremki, której używasz, moja miała jakieś 5 cm wysokości.
Wersja do druku
Ilość - 30 -40 sztuk
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- jajko
- 2 porządne łyżki masła
- 2 łyżki młodego jęczmienia w proszku
- ok. pół szklanki mleka (może zużyjesz trochę mniej)
- polewa o smaku białej czekolady (mi zeszła jedna paczka)
- odrobina mąki do podsypania stolnicy/blachy
Sposób wykonania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przesiej przez sito na stolnicę lub do miski mąkę, cukier i jęczmień. Przemieszaj widelcem, po czym zrób w górce dołeczek i wbij w niego jajko. Rozrzuć po całej górce z mąki kawałki masła. Wszystko zagniataj, powinno wyjść coś w rodzaju kruszonki. Polewaj składniki odrobiną mleka i dalej zagniataj, aż uzyskasz gładką masę. Nie do końca da się jednoznacznie określić ile mleka potrzeba, więc polewaj masę stopniowo.
- Posyp stolnicę/blat odrobina mąki i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. i wycinaj z niego foremką choinki. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kolejne ciasteczka. Staraj się to robić jak najciaśniej, żeby były małe straty.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub podsyp mąką. Ułóż na niej ciasteczka i piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Gdy wystygną, polej je polewą tak, jakby na choinki spadł śnieg. Twoje zielone ciasteczka choinki są już godowe!
śliczne i bez sztucznych barwników 🙂 super
cieszę się, że się podoba 🙂 Właśnie na tym mi zależy – żeby było jak najbardziej naturalnie!