Zielone burgery rybne z mintaja

10 lutego 2018opycha.pl

Jeśli jesteś fanem ryb, to mam dla Ciebie fajny przepis! Jeśli nie jesteś, to spróbuj, a może się przekonasz... Zielone burgery rybne z mintaja to dobra opcja szczególnie jeśli boisz się ości albo szukasz odmiany. Ja zrobiłam swoje na patelni grillowej, ale mogą być dla Ciebie zbyt suche, zatem podrzucam też propozycję wersji smażonej na oleju. Mintaj jest stosunkowo tanią rybą, tym bardziej zachęcam, żebyś nie musiał ciągle wydawać majątku na np. łososia! Ja swoje burgery podałam w towarzystwie tartych buraczków, co zapewniło super wrażenia smakowe, ale i wizualne.

Zielone burgery rybne z mintaja

Zielone burgery rybne z mintaja

Ilość porcji: 4 sztuki

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 300 g fileta z mintaja
  • porządna garść liści szpinaku
  • 1 jajko
  • garść siekanego koperku
  • odrobina oliwy
  • sól
  • pieprz
  • w wersji smażonej dodatkowo mąka do panierowania i olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Pokrój mintaja w małe kawałki i wrzuć do wysokiego naczynia. Szpinak lekko przesiekaj, chwilkę podsmażaj na oliwie, po czym odsącz i wrzuć do naczynia. Dodaj jajko, koperek, szczyptę soli i odrobinę pieprzu.
  2. Zmiksuj składniki na gładko. Jeśli robisz wersję smażoną, wysyp sobie trochę mąki na talerzyk.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub olej na zwykłej patelni. Podziel masę rybną na cztery części, z każdej zrób kulkę i lekko przygnieć, uzyskując kształt burgera. Ułóż burgery na patelni grillowej, jeśli robisz wersję bez smażenia i podgrzewaj, aż ryba się zetnie. Jeśli przygotowujesz wersję smażoną, to najpierw obtocz burgery w mące, a potem połóż na olej. Podsmażaj na rumiano. Twoje zielone burgery rybne z mintaja są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/zielone-burgery-rybne-z-mintaja/

Poprzedni post Kolejny post