997
Dzisiaj mam prawdziwą bombę dla fanów zielonych warzyw! Moja zielona sałatka z groszkiem cukrowym i szparagami jest prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim efektowna. Mimo zachowania zasady skromnej ilości składników wygląda wykwintnie i smakuje bardzo dobrze. Tym sposobem trzymam się mojej filozofii, aby w prosty sposób osiągnąć efekt WOW! O walorach zdrowotnych wspominać chyba nie muszę, bo jeśli jesteś na bieżąco z żywieniem, to znasz moc zielonych warzyw 😉 Ilość porcji określiłam na jedną lub dwie osoby, bo możesz podzielić sałatkę na dwie części w ramach przystawki, ale też zjeść ją na raz w ramach lekkiego obiadu. Spieszę też wyjaśnić... Budda nie modli się, żeby smakowało, bo nie musi, siedzi tam, bo akurat był w okolicy 😉 Smacznego!
Wersja do drukuIlość - 1 -2 osoby
Składniki:
- 8 zielonych szparagów
- 2 garści groszku cukrowego
- 1 średni ogórek wężowy (ten długi)
- mała czerwona cebulka
- garść łuskanych orzechów włoskich
- odrobina oleju rzepakowego lub oliwy
- ok. łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Zacznij od rozgrzania patelni grillowej (jak nie masz, spróbuj ze zwykłą patelnią). Nie smaruj jej tłuszczem, ma być sucha. Odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki szparagów i ułóż je na patelni. Grilluj do czasu, aż na szparagach pojawią się kropelki soku. Pamiętaj, aby co jakiś czas te szparagi obrócić. Możesz to zrobić widelcami, szczypcami, albo trochę pomajtać patelnią i powinno dać radę. Odłóż szparagi na talerz lub deskę. Gdy już zdejmiesz szparagi z patelni wrzuć na nią orzechy i dosłownie chwilkę podpraż, po czym odłóż je na bok.
- Obierz cebulę, przetnij na pół, odetnij ogonki (tzw. piętkę) i pokrój na cieniutkie piórka. Szparagi pokrój w kawałki o długości ok. 2,5 - 3 cm. Ogórka obierz lub nie (ale na pewno umyj pod bieżącą wodą), przekrój wzdłuż na pół, a potem w półksiężyce o grubości ok. 1 cm (może być trochę cieniej). Oczywiście groszek także umyj (w całości, z łupinkami).
- Do miski wrzuć groszek cukrowy, szparagi, cebulę, ogórka i orzechy. Polej całość odrobiną oleju rzepakowego lub oliwy, skrop sokiem z cytryny, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Twoja zielona sałatka z groszkiem cukrowym i szparagami jest już gotowa!
Raczej wszystko z Tobą ok, po prostu masz inny gust 😉 A sałatkę możesz spróbować, najwyżej jak nie podejdzie, to odłożysz szparagi na bok lub oddasz mężowi 😀
Jak Ty mnie kusisz tymi szparagami 😛
Nie ma na co czekać, sezon jest bardzo krótki! 🙂