988
Jak często robisz sobie warzywne przekąski? Zgaduję, że dość rzadko. Raczej nie często słyszę jak ktoś opowiada, iż ugotował sobie warzywa do oglądania telewizji. Dlaczego tak jest? Bo gotowane warzywa wydają nam się nijakie. Czas zmienić ten pogląd! Dziś na tapecie zielona fasolka szparagowa podkręcona czerwoną papryczką chilli i sezamem. Taka fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się jako przystawka, ale także jako dodatek do obiadu zamiast nudnych warzyw gotowanych w wodzie albo surówki z kapusty.
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- ok. 200 g zielonej fasolki szparagowej (ewentualnie mrożona)
- 1 czerwona papryczka chilli
- 2-3 łyżki sezamu
- odrobina soli
- 2-3 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Jeśli używasz świeżej fasolki, odetnij jej ogonki. Ugotuj ją w wodzie z odrobiną soli tak, aby fasolka była miękka, ale jędrna. Najlepiej wrzuć ją do wrzątku i gotuj aż zmięknie. Po ugotowaniu zahartuj fasolkę przelewając ją zimną wodą, dzięki temu zostanie jędrna i zielona.
- Pokrój chilli w cienkie plasterki.
- Na patelni (na niedużym ogniu) rozgrzej oliwę, po czym wrzuć chilli i podsmażaj przez chwilkę. Następnie dodaj fasolkę, i sezam, posyp szczyptą soli, przemieszaj i podsmażaj jeszcze przez moment. Uważaj, aby nie przypalić sezamu. Nasz zielona fasolka jest już gotowa.
Fajna przekąska i dodatek do dań 🙂
dokładnie! Świetnie się sprawdzi samodzielnie, jak i dodatek do klasycznego kotleta z pyrkami 😉