Zdrowa jajecznica

opycha.pl

Jajecznicę jemy bardzo często. Ja sama od jakiegoś czasu jem ją na śniadanie prawie codziennie. Czy masz jednak pewność, że Twoja jajecznica jest przygotowana prawidłowo? Od niedawna mówi się o tym częściej, zatem ja także pozwolę sobie napisać parę słów na temat tego bardzo popularnego posiłku.

jajecznica, jajka, zdrowie, zdrowa, lekkostrawne, fit

DOBRA JAJECZNICA TYLKO Z DOBRYCH JAJEK!

Jajecznica ma jeden podstawowy składnik – jajka. Jakich używasz jaj na swoją jajecznicę? Często nie zwraca się uwagi na ich jakość, tylko na cenę.  Czy jednak kupując byle jakie jajca faktycznie oszczędzamy? Nie życzę nikomu źle, ale zdrowa-jajecznica obecnie tak łatwo zapadamy na przeróżne choróbska, szczególnie te cywilizacyjne, że każde pożywienie, które może zapobiec wszelkim infekcjom i schorzeniom powinno być dla nas na wagę złota. Pewnie myślisz sobie teraz, iż przesadzam. Przecież jajko to jajko. Ma zapychać, spajać inne produkty i to by było na tyle w kwestii oczekiwań. Tymczasem dobre jajco to prawdziwy super food, czyli nie tylko żarcie, ale i cała masa składników odżywczych. Ja obecnie kupuję jaja ze wsi, z wolnego wybiegu od baaaardzo szczęśliwych kurek i myślę, iż są warte swojej ceny. Każe w innym rozmiarze (przeważnie bardzo duże), każde w innym kolorze. Po wszystkich różnicach widać, że kurki hodowane są w bardzo naturalnych warunkach, a skoro kurka szczęśliwa, to i jajco bardzo dobre! Mało tego, jajecznica przygotowana z takich jajek smakuje o niebo lepiej!

Teraz mówi się, że dla jajka nie ma znaczenia, czy jest o kurki ze wsi, czy najbardziej podłego chowu klatkowego, dlatego nie będę Cię na siłę przekonywać, iż warto zainwestować. Moim zdaniem jednak choćby rodzaj paszy może mieć wpływ na wartości, które takie jajco może nam dać i zostanę przy swoim 😉

JAK POWSTAJE DOBRA JAJECZNICA?

Zwykle robisz to automatycznie… Rozgrzewasz masło, wbijasz jajka, sypiesz solą i merdasz. Czasem pewnie dorzucasz szczypiorek, a czasem pół zapasu żywności z lodówki. Zażerasz się taką tłuściutką, sycącą jajówką i masz spokój na pół dnia. Czy to jednak dobrze tak obciążać organizm z samego rana? Chyba nie bardzo…
Wypróbuj więc sposób na zdrową, lekką jajecznicę:

  • rozgrzej na patelni tłuszcz (masło, oliwa, olej kokosowy), uważaj, aby go nie przypalić
  • wbij na patelnię białka, żółtka odłóż na talerzyk lub do kubeczka, dodaj soli do białek
  • smaż białka tak długo, aż się zetną, cały czas je roztrzepując
  • do ściętych białek dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj, dalej podgrzewaj na małym ogniu i smaż tak długo, aż jajecznica będzie miała konsystencję, która będzie Ci odpowiadać, ale im bardziej na miękko, tym lepiej

Cały trik polega na tym, aby białka były ścięte, ale żółtka jak najbardziej na miękko. Dzięki temu temperatura zabije mniej substancji odżywczych, a całość będzie bardziej lekkostrawna. Czekam na znak, jak Ci poszło, ponieważ ja się uzależniłam!

Zapisz

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
micha
micha
3 lat temu

ohydna

waclaw
waclaw
3 lat temu
Odpowiedz do  opycha.pl

Hej.Też gdzieś czytałem o tym sposobie robienia jajecznicy i ją zrobiłem, ale rzeczywiście nie smakuje dobrze.

4
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x