2,6K
Jesteśmy w samym środku sezonu na dynię, podrzucam więc kolejną propozycję jak ją wykorzystać. Dzisiaj podaję przepis na zapiekankę z dynią i ziemniakami. Jest to fajna alternatywa dla zupy krem i ciasta z dynią. Jeśli nie dysponujecie dynią piżmową, nada się prawdopodobnie każdy iny gatunek. Jeśli kolejnym problemem jest fakt, iż są to kawałki miąższu dyni, które nie dadzą się zetrzeć na tarce, to postarajcie się jak najdrobniej posiekać i kłopot z głowy... Jeśli zostały Wam ziemniaki ugotowane do obiadu, to macie świetną okazję, aby je wykorzystać!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- ok. 500 g miąższu z dyni piżmowej
- ok. 500 g ziemniaków
- 70-100 g żółtego sera
- 2 jajka
- mała cebulka
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść siekanego szczypiorku
- łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- łyżeczka mielonego imbiru
- sól (pieprz)
- odrobina oliwy
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj składniki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulkę i czosnek obierz i drobno posiekaj, natomiast ser i dynię utrzyj na dużych oczkach tarki.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Do dużej miski wrzuć miąższ z dyni, tarty ser, mieloną paprykę. Rozbij jajka, żółtka dorzuć do miski z dynią. Wymieszaj składniki w misce, a białka ubij na sztywną pianę.
- Podsmaż na odrobinie oliwy cebulkę i czosnek. Odlej ugotowane ziemniaki, ugnieć na gładką masę (nie miksuj i nie blenduj), po czym dopraw jeszcze odrobiną soli i pieprzem, dodaj cebulkę z czosnkiem, dosyp imbir i mieszaj stopniowo dodając pianę z białek.
- Wysmaruj średniej wielkości naczynie do zapiekania oliwą, rozłóż na dnie masę ziemniaczaną, a na niej rozłóż miąższ z dyni. Piecz w piekarniku ok. 40 minut.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp pietruszką i szczypiorkiem. Twoja zapiekanka z dyni i ziemniaków jest już gotowa.