1,5K
Dzisiaj podrzucam przepis dla wszystkich fanów zapiekanek i ziemniaków. Pierwotny zamysł na to danie był nieco inny, ale na etapie przygotowywania postanowiłam troszeczkę zmodyfikować sposób jej podania, dzięki czemu moja zapiekanka ziemniaczana a'la tarta jest jednocześnie prosta, ale i zaskakująca. Forma tarty, gdzie ciasto zastępujemy boczkiem sprawia, że może ona być podawana zarówno jako dodatek do obiadów (np. zamiast tradycyjnych ziemniaków), jak i przystawka czy przekąska między dużymi posiłkami. To, w jaki sposób ją zaserwujesz zależy już wyłącznie od Ciebie!
Wersja do drukuIlość - 1 forma na tartę
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- pół małego brokuła
- ok. 10 plastrów boczku (ilość orientacyjna)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- odrobina oleju lub oliwy
- sól
- pieprz
- opcjonalnie gałka muszatołowa
Sposób wykonania:
- Najpierw obierz ziemniaki, pokrój ugotuj w osolonej wodzie. Dokładnie tak samo, jak ziemniaki do obiadu. Odcedź je po ugotowaniu i odstaw na bok.
- Pół brokuła podziel na nieduże różyczki i je podgotuj. Możesz też dorzucić je do ziemniaków pod koniec ich gotowania, o ile jest w garnku wystarczająca ilość wody.
- Cebulę i czosnek obierz, pokrój dość drobno. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju lub oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, a gdy zacznie się rumienić dodaj też czosnek. Podsmażaj jeszcze chwilę i zdejmij z ognia.
- Gdy ziemniaki już wystygną zagnieć je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelcem. Pod żadnym pozorem ich nie miksuj, nie tykaj blenderem - niech Cię ręka boska broni! Dodaj sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej (jeśli używasz), podsmażony czosnek i cebulę, wbij jajko i zagnieć ponownie, aby składniki się dobrze wymieszały.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie wyłóż formę do tarty boczkiem. Mi zeszło 10 plastrów, ale wszystko zależy też od tego, na ile plastry będą Ci się darły, więc może ich zejść nieco więcej. Jak zostaną małe dziurki to się absolutnie nie przejmuj, masa i tak powinna być zwarta.
- Przełóż do formy masę ziemniaczaną i powtykaj w nią różyczki brokuła. Wsadź formę do piekarnika i piecz ok. 40 minut. po upieczeniu wyjmij i daj jej chwilę odpocząć. Twoja zapiekanka a'la tarta z ziemniaków, brokuła i boczku jest już gotowa!
Super przepis, uwielbiam takie tarty ;))
No własnie miała być klasyczna zapiekanka, ale pomyślałam, że można trochę bardziej zaszaleć 🙂