1,1K
Nie jest tajemnicą, że mam dwie lewe ręce do pieczenia, ale czasem jednak to robię. Tym razem padło na wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem. Skąd taki pomysł? Koleżanka zapytała, czy nie znam przepisu z udziałem właśnie takiej mąki, bo zalega jej w szafie, a nie chce wyrzucać. Jeśli jesteś u mnie już od jakiegoś czasu to wiesz, że ja bardzo lubię, jak czytelnicy informują mnie o swoich potrzebach, bo dzięki temu blog może być przydatny nie tylko dla mnie. Babeczki są o tyle super, że nie wymagają dużej ilości składników, nie używa się też do nich proszku do pieczenia. Pierwotnie chciałam dodać całą cukinię, ale nie byłam pewna, czy ciasto ją "udźwignie", ale jeśli chcesz, to możesz zaryzykować. Ponadto zachęcam do użycia serów ostrych w smaku, np. cheddar, grana padano czy parmezan, bo dzięki nim babeczki będą bardziej wyraziste.
Wersja do drukuIlość - 10 sztuk
Składniki:
- szklanka mąki kukurydzianej
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- pół niedużej cukinii (może być odrobinę więcej)
- 100 g sera (ja miałam mozarellę, ale im bardziej wyrazisty w smaku, tym lepiej)
- spora garść siekanego szczypiorku
- sól
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Sposób wykonania:
- Zacznij od starcia cukinii na małych oczkach. Przełóż tak powstałe nitki do miseczki, posyp odrobiną soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na co najmniej pół godziny, żeby cukinia puściła sok. po tym czasie opłucz cukinię wodą i dokładnie odciśnij. Ser zetrzyj na dużych oczkach.
- Ustaw piekarnik, aby się rozgrzewał do 170 stopni. W tym czasie przygotuj ciasto na babeczki. Oddziel białka od żółtek. Ubij mikserem sztywną pianę. Następnie dosyp 2-3 szczypty soli, a potem dodawaj stopniowo żółtka. jeśli są w całości, to dorzucaj po jednym i miksuj na małych obrotach. Jeśli się rozlały, to po prostu wlewaj odrobinę.
- Odłóż mikser, weź nieduże sitko i widelec, szpatułkę albo łyżkę. Wsypuj na bieżąco mąkę na sitko i stopniowo, w niedużych ilościach przesiewaj wprost do miski, po czym delikatnie mieszaj wybranym przez Ciebie przyrządem (ja miałam widelec 😉 ). Chodzi o to, żeby zachować jak największą puszystość masy, dzięki czemu nie musimy używać proszku do pieczenia.
- Gdy już mąka będzie dobrze rozmieszana z jajkami stopniowo dodawaj ser i tak samo delikatnie mieszaj. Następnie dodaj cukinię - po odrobinie, staraj się wsypując ją do miski dokładnie rozdzielać palcami. Na koniec dosyp szczypiorku wciąż delikatnie mieszając.
- Przesmaruj foremki do babeczek odrobiną tłuszczu (olej lub oliwa), łyżką wlej do foremek ciasto. Mi wychodziło średnio po dwie łyżki na foremkę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto powinno się zrumienić z wierzchu, możesz je po upieczeniu wyciągnąć od razu z piekarnika, nie trzeba stopniowo wystudzać itp. Twoje wytrawne babeczki z mąki kukurydzianej z cukinią i serem są już gotowe!
A ja robię takie babeczki bez mąki, z samych jajek 😉 Ale muszę spróbować Twojego przepisu 🙂
No ja wiem, że można w ten sposób podejść do tematu, ale ja jakoś tak nie lubię smaku suchego jajka… więc ta mąka trochę dla niepoznaki, a z drugiej strony zostałam poproszona o przepis z mąką kukurydzianą, bo jednej z dziewczyn zalegała w szafce i nie chciała wyrzucać 🙂
Aaa rozumiem 😉 Ale moje babeczki nigdy nie wychodzą suche 😉
bardziej miałam na myśli pieczone jajko… dla mnie jak jajko, to tylko na miękko 😛 no może poza omletem… chyba nie do końca nie potrafię wytłumaczyć, w każdym razie upraszczając – jak pieczone jajko (w roli głównej), to tylko z rozlewającym się żółtkiem 😉