Wypieki dla początkujących – proste przepisy

Artykuł sponsorowany

Nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby zrobić znakomity deser, który stanie się prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Nie dość, że przepisy mogą być bardzo proste, to jeszcze szybkie w przygotowaniu. Sprawdź najlepsze propozycje na słodkie wypieki dla początkujących!

Szybkie ciasto czekoladowe

Aby przygotować ciasto czekoladowe nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy przestrzegać tylko kilku zasad: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, należy je mieszać bardzo krótko i w jednym kierunku. Mąka, kakao i cukier puder powinny być przesiane. Oto przepis na proste ciasto czekoladowe:

  • 120 g masła,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 110 g gorzkiej czekolady – najlepsza będzie czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
  • 35 g kakao,
  • 2 duże jajka,
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Wystarczy połamać ją na kawałki i umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolady nie trzeba mieszać zbyt często. Po rozpuszczeniu należy ją delikatnie przestudzić, powinna być nadal płynna. W tym czasie zmiksuj w misce miękkie masło i cukier do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, wlej olejek waniliowy i dalej miksuj. Po chwili powoli wlej polewę czekoladową do puszystej masy, cały czas mieszając.

Następnie należy dodawać stopniowo suche składniki, na zmianę z mlekiem. Na tym etapie nie trzeba używać miksera, wystarczy delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej. Całość przelej do foremki o wymiarach 23×34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe piecz w temperaturze 165 stopni C przez około 40 minut. Przed czasem warto sprawdzić stopień wypieczenia ciasta za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy będzie suchy, ciasto można już wyjąć z piekarnika. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, polewając ciasto polewą przygotowaną ze śmietanki kremówki oraz czekolady mlecznej. Sprawdź szczegóły przepisu na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/.

Ekspresowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy to bardzo prosty i pyszny deser, który możesz przygotowywać nie tylko na specjalne okazje, ale również na co dzień. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 75 g masła,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (można zrezygnować z cukru, jeżeli banany są wyjątkowo słodkie),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej.

Suche składniki należy przesiać, a pozostałe wyjąć wcześniej z lodówki. Roztop masło i mieszaj wraz z rozgniecionymi bananami, dodaj cukier, jajko, wanilię, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i mieszaj do połączenia składników. Całość należy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po tym czasie wypiek należy wyjąć z piekarnika, wystudzić i gotowe!

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Okiem Blondynki by McBlondi

Chlebek bananowy, chodzi za mną od dawna i chyba w końcu muszę się skusić na jego przygotowanie 😉 Jestem ciekawa, czy uda mi się przerobić ten przepis na bezglutenowy, choć przypuszczam, że nie będzie z tym większego problemu. A ciasto czekoladowe uwielbiam i często piekę 🙂

Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz do  opycha.pl

Ja piekę ciasto czekoladowe bez mąki, które zawsze się udaje, więc nie muszę się obawiać 😉
A co do przerabiania przepisów na bezglutenowe, to uwierz mi, że lata praktyki, robią swoje 😀

Okiem Blondynki by McBlondi
Odpowiedz do  opycha.pl

Wcale się nie dziwię, bo ja, jak czegoś nie muszę, to też niekoniecznie mi się chcę 😀

5
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x