Wrapy z humusem, granatem i oliwkami

opycha.pl
Dzisiaj podam przepis bez proporcji. Dlaczego? Bo chcę Ci podsunąć pomysł na wrapy z humusem. Nie wiem ile takich wrapów wciągniesz, ponadto nie wiem,który z użytych przeze mnie składników jest Twoim ulubionym. Szalej zatem, dopasuj pod siebie i sprawdź co z tego wyszło 😉 No ok, ale co to w ogóle za wrapy? Jakie dodatki? Jak wspomniałam, jest humus. Do humusu składniki, których być może na co dzień byś ze sobą nie połączył. Do swoich zawijasów dodałam pestki granatu, czarne oliwki, pomidora, cebulkę. Całość podkręciłam dodatkowo listkami świeżej melisy. Czy to w ogóle do siebie pasuje? Jasne, ile Twoje kulinarne horyzonty wykraczają poza typowo polskie smaki... Jeśli więc lubisz skubnąć czasem coś bardziej egzotycznego, to jak najbardziej zapraszam do kuchni! Tylko jedna mała rada - nie przesadź z ilością pestek granatu. Ja wiem, że kusi, że one takie dobre, ale jak dasz za dużo, to wrap może być mało zrównoważony. To jak, wchodzisz w to?
wrapy z humusem, granatem i oliwkami
Wersja do druku

Składniki:

  • wrapy (ja miałam pszenne pełnoziarniste)
  • humus (możesz wykorzystać ten przepis
  • pestki granatu (postaraj się, aby był dojrzały)
  • czarne oliwki
  • szalotka (ewentualnie biała cebula)
  • pomidor (ja miałam żółty, ale każdy się nada)
  • liście świeżej melisy

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj składniki. Wyjmij pestki z granatu, pokrój dość drobno pomidora. Cebulę pokrój w cieniutkie piórka. Oliwki natomiast pokrój w połówki lub plasterki.
  • Podgrzej wrap na suchej patelni, a jak będzie miękki to przełóż na talerz i w miarę szybko zapakuj dodatki. Najpierw na środku rozsmaruj trochę humusu, na to daj pomidora, cebulę, oliwki i granat. Na koniec całość posyp podartymi w palcach listkami melisy.
  • Teraz zwiń tak przygotowanego wrapa. Najpierw zawiń pół placka jak naleśnik (żeby powstał do połowy zwinięty rulon). Następnie zegnij boki (jak byś pakował prezent. Na koniec ciasno zwiń wrap, aby otrzymać kształt walca. Możesz umocować konstrukcję wykałaczką. Jeśli masz obycie z wrapami i wiesz, że jest dobrze zawinięty, to możesz spróbować bez. Tak zawinięty pakiecik połóż na rozgrzanej, suchej patelni. Na początek miejsce,gdzie kończy się wrap połóż od spodu, a gdy się zrumieni przełóż na drugą stronę. Gdy druga strona także się zrumieni odłóż go na talerz. Zrób tak ze wszystkimi plackami, które zamierzasz wykorzystać, a Twoje wrapy z humusem, granatem i oliwkami będą gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Privacy Preference Center

      Advertising

      Analytics

      Other

      0
      Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x