Go Back
Lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami to mix słonego, słodkiego i czasem kwaskowego smaku. Skąd mi przyszło do głowy takie połączenie? Miałam w lodówce jeżyny z działki i zero pomysłu, jak je wykorzystać (poza owsianką czy dodatkiem do jogurtu). Przypomniało mi się, że w lodówce jest jeszcze zapomniana kostka sera halloumi i od razu przyszło mi do głowy takie nietypowe zestawienie składników.
Ostatnimi czasy bardzo polubiłam połączenie fety z grejpfrutem lub pomarańczą, więc pomyślałam, że zaryzykuję. A że czasem zdarzają mi się kwaskowe jeżyny, to postanowiłam dodać sos na bazie syropu klonowego i musztardy. Smakuje jak miodowo-musztardowy.
Sałatka nie jest jakoś bardzo kaloryczna. Nie będziesz też po niej czuć pełnego brzucha czy przesadnej sytości, ale... Nie polecam jej jeść bardzo często. Niestety ser halloumi zawiera dużo tłuszczu. W dużej mierze są to kwasy tłuszczowe nasycone, więc lepiej trochę ten typ sera ograniczyć na rzecz np. oliwy.
Oczywiście, jeśli zdecydujesz, że ta lekka sałatka z halloumi i jeżynami smakuje ci tak bardzo, że będziesz ją jeść na okrągło -twoja sprawa. Daj tylko wtedy znać, że przepis się sprawdził! ;) To jak, zabieramy się za robotę?
Lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami
Wersja do druku
Przygotowanie 10 min.
Gotowanie/pieczenie 5 min.
Czas całkowity 15 min.
Ilość - 1 osoba
Ilość kalorii - 394 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla wersji z syropem klonowym, mixem młodych listków i przy użyciu oliwy w sprayu
Makro: białka 21,3 g, tłuszcze 24,9 g, węglowodany 22,6 g 
Stopień trudności: proste

Składniki:

  • 80 g sera halloumi (ja miałam kostkę 225 g, więc wyszło nieco ponad 1/3 opakowania)
  • 75 g świeżych jeżyn (10-12 sztuk)
  • 40 g mixu młodych listków (2 średnie garści, można zastąpić dowolną sałatą lub szpinakiem baby)
  • 15 g czerwonej cebuli (ok. 1/4 średniej sztuki)
  • 2 łyżeczki syropu klonowego (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam sarepskiej, dobra będzie też dijon, byle nie ziarnista)
  • odrobina oliwy do podsmażenia halloumi (ja użyłam oliwy w sprayu)

Sposób wykonania:

  • Ta lekka sałatka z halloumi i jeżynami robi się bardzo szybko. Zacznij od pokrojenia sera na plastry o grubości ok. 1 cm. Ja przekroiłam je jeszcze na pół, żeby nie były zbyt długie. Teraz popsikaj lub posmaruj patelnię odrobiną oliwy i rozgrzej. Podsmaż kawałki sera halloumi z obu stron, aż się zrumienią. Ja zwykle używam do tego patelni grillowej. Po usmażeniu odłóż je, aby przestygły.
    Lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami
  • Teraz przygotuj drugi ważne element, czyli listki lub sałatę i jeżyny. Umyj je i odłóż na sitku, żeby się dobrze odcedziły. Ja zwykle używam już umytej zieleniny, więc musiałam umyć tylko owoce. W czasie, gdy woda będzie ociekać, pokrój cebulę w cienkie piórka (pamiętaj, aby obciąć korzonek).
  • Jeszcze chwila i sałatka będzie gotowa! Rozłóż na talerzu lub w misce zieleninę. Na niej połóż kawałki halloumi, jeżyny, rozsyp piórka cebuli. Pamiętaj, aby je wcześniej rozdzielić palcami. Ostatni krok to sos. Wymieszaj syrop klonowy z musztardą i polej sałatkę.
    Lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami
  • No i teraz twoja lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami jest kompleta, możesz zabrać się za konsumpcję! Mam nadzieję, że spodoba ci się ta nieoczywista kompozycja smaków. Jeśli tak będzie, to koniecznie daj mi znać! Jeśli nie podeszło, to też możesz napisać, konstruktywna krytyka zawsze w cenie. Jeżeli ciekawią cię też inne wytrawne sałatki z owocami, to polecam sałatkę z selera naciowego z fetą i pomarańczą, przepis znajdziesz tutaj (klik!).
    Lekka sałatka z serem halloumi i jeżynami