Go Back
Koktajl śliwkowy z cynamonowym kopniakiem to fajna propozycja na owoce sezonowe w okresie jesiennym! Gdy znikają borówki i maliny, to śliwki wjeżdżają na salony i jak najbardziej warto z nich korzystać! A jak jeszcze je doprawisz miodem i cynamonem, to się zrobi tak ciepło i klimatycznie...
Tylko uważaj, bo ten niepozorny koktajl ma ok. 355 kalorii! Dlatego polecam go na śniadanie (szczególnie, jeśli jesteś z tych zabieganych), albo po prostu użyć połowy składników z przepisu i sobie strzelić na drugie śniadanie czy deser. Nie polecałabym jednak rezygnować z któregoś ze składników, bo śliwki są zdrowe, banan wbrew pozorom tez ma swoje plusy. Kefir dokarmi nam ładnie florę jelitową, cynamon rozgrzeje, a miód bez obróbki termicznej to czyste złoto! I nie bój się, ja wiem, co ostatnio mówią o cynamonie, ale z tego, co pamiętam, żeby ci faktycznie zaszkodził, trzeba go jeść koło 2 łyżeczek dziennie ;)
Czy można przerobić przepis na wersję wegańską? Myślałam, że nie, ale doszły mnie słuchy, że można już dostać roślinny kefir, miód oczywiście możesz zastąpić syropem klonowym lub z agawy. Czy to będzie dobre? Nie będę ściemniać - nie mam pojęcia, bo nigdy nie robiłam, ale jak spróbujesz, to daj znać!
koktajl śliwkowy na kefirze z cynamonowym kopniakiem
Wersja do druku
Czas całkowity 10 min.
Ilość - 1 osoba
Ilość kalorii - 355 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne
Makro: białka 9,9 g, tłuszcze 5,8 g, węglowodany 66,8 g 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g śliwek węgierek (10-12 niedużych sztuk)
  • 50 g banana (pół średniego)
  • 250 ml (250 g) kefiru (ok. 1 szklanki)
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński)

Sposób wykonania:

  • Przygotowanie koktajlu śliwkowego zacznij od wypestkowania węgierek. Przekrój je na pół i po prostu wyjmij pestkę. Jeśli imasz dojrzałe śliwki, ale nie przejrzałe, to pójdzie jak po maśle ;) Wrzuć śliwki do naczynia, w którym będziesz miksować koktajl.
    koktajl śliwkowy na kefirze z cynamonowym kopniakiem
  • Teraz obierz ze skórki pół banana, pokrój lub połam na mniejsze kawałki i dorzuć do śliwek. Choć tak naprawdę dobry blender to nawet taką połówkę wciągnie nosem, więc rób jak ci wygodniej.
  • Już prawie finiszujemy. Dodaj do naczynia miód i cynamon, a następnie wlej kefir. Zmiksuj całość tak gładko, jak się da. U mnie śliwki się teoretycznie zmieliły, w praktyce natomiast zostały farfocle ze skórek, ale jakoś mi to nie przeszkadzało. Może tobie pójdzie gładziej...
  • No i finito, koktajl śliwkowy z cynamonowym kopniakiem jest już gotowy! Możesz sobie przelać do szklanki i się delektować, choć ja się przyznam, że czasem piję prosto z gara, w którym koktajl był miksowany (tzw. walę z centrali) ;) Daj znać czy smakuje i jak poszło ze skórką śliwek!
    koktajl śliwkowy na kefirze z cynamonowym kopniakiem