Go Back
Sos tzatziki to świetna alternatywa dla sosu czosnkowego. Jest zdecydowanie łagodniejszy, a do tego możesz sobie go dorzucić do wrapów czy pity, wziąć do roboty i nie będziesz zionąć później na współpracowników ;) Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw i mięs z grilla, do ryby oczywiście też!
Ja robię tzatziki na jogurcie typu skyr, bo jest gęsty, a do tego nie ma tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz oczywiście wykorzystać jogurt grecki. Podobno można nawet wyłożyć sitko gazą, nałożyć na gazę jogurt grecki, umieścić tak wypełnione sitko na misce i odłożyć na noc do lodówki, żeby jogurt zgubił wodę i był bardziej gęsty, ale sama jeszcze nie próbowałam. Jeśli spróbujesz, daj znać, czy to się sprawdza!
Zachęcam cię do używania w sezonie ogórków gruntowych. Sama zaczęłam w tym roku robić tzatziki głównie dlatego, że z działki przywozimy ogórki w ilości zbyt małej, żeby wsadzić w słoiki, więc trzeba je wykorzystać jakoś inaczej. I wiesz co? Super sprawa, taki dip jest pewnie dużo bardziej zdrowszy i bardziej korzystny dla figury niż sos czosnkowy z dodatkiem majonezu ;)
Poniżej znajdziesz przepis na tzatziki pińcet razy krótszy niż ten wstęp, bo jest bardzo prosty w przygotowaniu. Naprawdę polecam, szczególnie w sezonie grillowym! Daj znać, czy słusznie go tak zachwalam :)
Sos tzatziki - dip dobry do grilla, wrapa i pity
Wersja do druku
Przygotowanie 10 min.
Ilość - 1 słoiczek (ok. 220 g)
Ilość kalorii - 115 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla całego słoiczka
 
Makro: białka 18,7 g, tłuszcze 0,11 g, węglowodany 10,74 g 
 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 150 g jogurtu typu skyr (można zastąpić greckim)
  • 65 g świeżego ogórka (2 małe gruntowe lub 6 cm wężowego)
  • 1 ząbek czosnku (mały)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól/pieprz (najlepiej prosto z młynka)

Sposób wykonania:

  • Sos tzatziki zacznij przygotowywać od ogórka. Umyj go porządnie, a potem zetrzyj na małych oczkach tarki. Ja nie obieram, ale jeśli czujesz taką potrzebę, to proszę bardzo ;) Gdy już zetrzesz ogórka, odciśnij z niego wodę. Ale tak porządnie, nie bój się! Ja zawsze chwytam startego ogóra w dłonie i mocno ściskam, żeby wyleciało jak najwięcej soku. To dość ważne, bo ta ogórkowa woda niepotrzebnie nam rozrzedzi dip.
    Sos tzatziki - dip dobry do grilla, wrapa i pity
  • Przełóż skyr (lub jogurt grecki) do miseczki lub kubka, dodaj startego i odciśniętego ogórka. Następnie obierz czosnek i albo go bardzo drobno posiekaj, albo przeciśnij przez praskę. Możesz też zetrzeć go na małych oczkach tarki (ja tak często robię, i tak mam już tarkę pod ręką). Jeśli użyjesz tarki, to pamiętaj, aby nie mieszać czosnku z ogórkiem, bo z ogórka chcemy się pozbyć soku, a z czosnku nie. Rozdrobniony czosnek dorzuć do jogurtu i ogórka.
  • Teraz wystarczy doprawić dip. Wyciśnij do miseczki z jogurtem dwie łyżeczki soku z cytryny. Pamiętaj, aby przepuszczać sok przez dłoń, dzięki temu nie wpadną do sosu pestki. Następnie dodaj koperek, odrobinę soli i pieprzu. Z solą i pieprzem postępuj ostrożnie. Zawsze łatwiej dosolić, niż tej soli odjąć (obawiam się, że tutaj paten z ziemniakiem nie zadziała ;) ). Wymieszaj całość, posmakuj i ewentualnie dopraw.
  • Twój sos tzatziki jest już gotowy! Prawda, że prosty? Mam nadzieję, że obyło się bez większych trudności? Daj znać, czy twój dip wyszedł tak gęsty jak mój, szczególnie, jeśli robisz z jogurtu greckiego!
    Sos tzatziki - dip dobry do grilla, wrapa i pity