Go Back
Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą to moim zdaniem dobry pomysł na letni lunch. Łączy w sobie dwa typowo letnie składniki, czyli bób i młode ziemniaki, ale jej smak i sytość podkręca kiełbasa.
Przepis podstawowy bazuje na chorizo, ale jeśli masz jakąś inną kiełbasę i chcesz jej użyć, to śmiało! Najlepiej jednak dodać wtedy ostrej mielonej papryki (wędzona już w ogóle będzie super!), aby dodać tego kopa, który daje chorizo.
A czy da się zrobić to wszystko w wersji wege? Myślę, że tak. Ja bym po prostu zamiast kiełbasy usmażyła cebulę na oliwie z dodatkiem wspomnianej wcześniej ostrej papryki, ale tym razem już koniecznie wędzonej. Dlaczego? Pisałam o tym już jakiś czas temu w artykule "Moje top 3 przypraw nadających mięsny smak" (kliknij tutaj, aby przeczytać) ;) Zasada ta sama - najpierw szklisz cebulę, potem dodajesz czosnek i paprykę, mieszasz i zdejmujesz z ognia.
No dobrze, to chyba czas brać się do roboty? Pamiętaj, że ja chętnie przyjmę twoje uwagi, szczególnie jeśli w trakcie gotowania będziesz mieć z czymś problemy. Możesz napisać o tym w komentarzu lub wysłać mi mejla, staram się odpisywać na wszystkie wiadomości :)
Wersja do druku
Przygotowanie 15 min.
gotowanie (w tym czasie przygotujesz resztę składników) 15 min.
Czas całkowity 20 min.
Ilość - 1 osoba
Ilość kalorii - 509 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla wersji z chorizo, bez dodatkowej oliwy
Makro: białka 30 g, tłuszcze 25 g, węglowodany 197 g 
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g młodych, małych ziemniaków (ok. 5 sztuk)
  • 150 g świeżego bobu (ok. 1 pełnej szklanki, możesz użyć mrożonego, ale będzie się dłużej gotował)
  • 35 g kiełbasy chorizo (u mnie to był kawałek o długości 4 cm; możesz użyć też innej kiełbasy, ale warto wtedy dodać odrobinę ostrej papryki mielonej, najlepiej wędzonej)
  • 25 g szalotki (1/2 średniej sztuki; możesz ewentualnie zastąpić innym rodzajem cebuli)
  • 7 g czosnku (1 duży żabek)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (taka porządna łyżka, możesz dać więcej jeśli lubisz; nie siekaj go przesadnie drobno)
  • sól/pieprz
  • ewentualnie odrobina oliwy do polania (ja miałam bez)
  • woda do gotowania

Sposób wykonania:

  • Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą jest szybka w przygotowaniu, o ile zachowa się odpowiednią kolejność działań. Zacznij więc od ugotowania 150 g bobu i 200 g ziemniaków. Ziemniaki możesz obrać/oskrobać, ale ja je tylko szoruję szczotką (za to właśnie kocham młode ziemniaki!). Umieść oba produkty w osobnych garnkach, zalej wodą, dodaj soli i gotuj do miękkości. Mój bób gotował się 10 minut, a ziemniaki ok. 15. Pamiętaj, że jeśli robisz więcej porcji, to czasy mogą się troszkę wydłużyć. Po ugotowaniu przelej składniki bardzo zimną wodą, aby się zahartowały. Bób nawet moczę w wodzie z lodem, ale to nie jest obowiązkowe, szczególnie jeśli nie masz kostkarki. Pamiętaj, aby oba składniki po hartowaniu odcedzić.
  • W czasie, jak ziemniaki i bób będą się gotować przygotuj pozostałe składniki. Przekrój wzdłuż na pół 35 g chorizo, potem jeszcze raz na pół (w ćwiartki). Następnie pokrój te kawałki w plasterki. Obierz 25 g szalotki (lub innego rodzaju cebuli), przekrój wzdłuż i pokrój w poprzek w piórka. Ząbek czosnku obierz i posiekaj dość drobno, ale bez przesady.
    Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą
  • Teraz rozgrzej niedużą patelnię na średnim ogniu. Wrzuć chorizo (lub inną kiełbasę), a gdy puści trochę tłuszczu dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli lub lekko przyrumieni (jak wolisz), co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj czosnek. Jeśli używasz innej kiełbasy nich chorizo i chcesz dodać mieloną, ostrą paprykę, to teraz jest najlepszy czas. Przemieszaj, podsmażaj dosłownie chwilkę, znów przemieszaj i zdejmij z ognia. Czosnek ma tylko puścić aromat. W przypadku, gdy używasz mielonej ostrej papryki uważaj, aby jej nie przypalić, bo zgorzknieje. Czosnek z resztą też...
    Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą
  • Można powiedzieć, że już finiszujemy. Przekrój odcedzone młode ziemniaki na połówki i wrzuć do miski. Dodaj ugotowany bób oraz składniki z patelni. Dodaj pieprzu (najlepiej prosto z młynka), porządną łyżkę posiekanego koperku i wymieszaj. Posmakuj sałatkę i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soli czy pieprzu, a jak będzie dla ciebie za sucha, to polej odrobiną oliwy. Ponownie wymieszaj i posmakuj.
  • Jeśli smak jest ok, to twoja sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą jest już gotowa! Jeśli nie, to doprawiaj do skutku, a potem skonsumuj i daj znać, czy smakowała tobie tak bardzo jak mi!
    Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą