Go Back
Surówka z czerwonej kapusty a'la colesław sprawdzi się nie tylko do obiadu, ale też jako wkład do wrapów czy kanapek! Możesz ją zrobić także w wersji wegańskiej, wystarczy tylko zamienić tradycyjny majonez na roślinny. Różnica jest niezauważalna. Przepis na wegański majonez znajdziesz tutaj. Ja chcę cię zachęcić do robienia tej surówki nie tylko dlatego, że jest smaczna i prosta. Warto ją jadać, bo ma obłędny kolor, a im więcej różnokolorowych warzyw w menu, tym zdrowiej! Niedawno słyszałam, iż kiedyś panował pogląd, że kapusta jest bardzo, bardzo zdrowa i jak na coś nie pomoże, to już nic nie pomoże ;) No dobrze, to już nie będę się rozpisywać, bo robota w kuchni czeka! Aaaa, jeszcze tylko jedno! Daj znać, czy moja surówka ci smakowała! Będzie mi miło, jak puścisz przepis w świat, np. udostępniając na swoich portalach społecznościowych. Masz Instagram? Wrzuć fotkę, oznacz mój profil (opychapl), chętnie zobaczę jak ci poszło!
surówka z czerwonej kapusty prosta i smaczna
Wersja do druku
Gotowanie/pieczenie 0 min.
Ilość - 4 osoby

Składniki:

  • 300 g czerwonej kapusty (ok. pół dość małej główki)
  • 100 g marchewki (mniej więcej jedna średnia sztuka)
  • ½ niedużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu (możesz dać więcej)
  • sól, pieprz (pieprz najlepiej prosto z młynka)

Sposób wykonania:

  • Surówka z czerwonej kapusty a'la coleslaw jest bardzo prosta w przygotowaniu. Pójdzie naprawdę szybko, jeśli użyjesz malaksera do szatkowania lub mandoliny, ale jak nie masz, to też dasz radę. Zacznij od czerwonej kapusty. Zdejmij brzydkie liście. Jeśli używasz maszyny do szatkowania, wytnij kłąb i pokrój ją w takie kawałki, które wejdą do malaksera. Przepuść kapustę przez szatkownicę, przesiekaj jeszcze trochę na desce do krojenia i przesyp do dość dużej miski. Nie masz maszyny? Pokrój czerwoną kapustę w kawałki tak, aby został kłąb (ten trzon w środku). Przytrzyma ci wszystko w kupie. Zetrzyj ją na mandolinie lub ostrym nożem pokrój kapustę najpierw w cienkie paski, potem jeszcze trochę przesiekaj. Przy wszystkich technikach kapusta powinna być w dość drobnych kawałkach. Dzięki temu będzie się wygodniej jadło naszą surówkę.
  • Skoro surówka ma być a'la colesław, to muszą być jeszcze inne dodatki. Najpierw przygotuj marchewkę. Obierz ją i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jak ją zetrzesz na małych, to marchewka zniknie wśród intensywnie fioletowej kapusty. Startą marchew dorzuć do michy z kapustą.
  • Czas na cebulę i czosnek! Pokręcą smak naszego colesława! Obierz i posiekaj bardzo drobno pół niedużej cebuli. Ja używam białej, ale czerwona czy szalotka też będzie spoko. Obierz także ząbek czosnku i posiekaj jak najdrobniej umiesz. Dodaj te składniki do miski, w której masz czerwoną kapustę i marchewkę.
  • Colesław zaczyna nabierać realnych kształtów! Teraz wykonaj właściwie ostatni szlif... Dodaj majonez najpierw 2 łyżki), odrobinę pieprzu i soli. Ostrożnie z przyprawami, bo łatwiej dosolić i dopieprzyć, niż ratować przesoloną i przepieprzoną surówkę! Wymieszaj dokładnie całość i posmakuj. Za mało słone? Dodaj soli. Za mało pieprzne? Dodaj pieprzu. Za suche? Dodaj majonezu. Nawet jeśli surówka nie jest za sucha, ale po prostu lubisz majonez i nie boisz się o swoje zdrowie, to też daj więcej ;)
  • Twoja surówka z czerwonej kapusty a'la colesław jest już właściwie gotowa. Teraz pozostaje ci tylko ją skonsumować, a potem dać znać w komentarzu czy smakuje. Nie zapomnij też podzielić się przepisem ze znajomymi, np. udostępniając link na swoim Facebooku!