Go Back
Wiem, że lubisz szybkie i proste przepisy. Tym razem moją propozycją jest więc szybka zupa fasolowa. Dzięki temu, że używa się do niej fasoli z puszki jest ekspresowa w porównaniu z tradycyjną. Do tego bulion (który mam nadzieję magazynujesz w zamrażarce) i problemy w postaci namaczania fasoli i gotowania wywaru odchodzą w niepamięć. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić skład fasoli! Na etykiecie na liście składników powinna być tylko fasola, woda i sól. Jeśli pojawi się na niej coś jeszcze, to odłóż puszkę i znajdź inną, z krótszym składem. Podoba Ci się taka szybka zupa fasolowa, która powstaje w mgnieniu oka i syci jak trzeba? Koniecznie daj znać!
Wersja do druku
Ilość - 2 osoby

Składniki:

  • 0,75 litra bulionu (warzywny lub na dowolnym mięsie)
  • puszka białej fasoli
  • spory ziemniak
  • nieduża marchewka
  • pół małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • sól

Sposób wykonania:

  • Obierz ziemniaka i pokrój go w kostkę ok. 1 cm, zalej bulionem i wstaw na ogień. Następnie obierz marchewkę, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ziemniaków. Obierz czosnek, pokrój w plasterki lub posiekaj i także dodaj do garnka.
  • Cebulę obierz, pokrój w dość drobną kostkę (nie musi być równa). Na małej patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej cebulę, po czym dodaj do gara.
  • Gdy ziemniaki zrobią się już lekko miękkie dorzuć do garnka fasolę wraz z zalewą, kminek i majeranek, po czym gotuj, aż warzywa będą już zupełnie miękkie. Na koniec posmakuj zupę i ewentualnie dodaj soli (ziemniaki ją chłoną straszliwie). Twoja szybka zupa fasolowa jest już gotowa!