Go Back
Lubicie szaszłyki? Dziś mam więc dla Was świetna propozycję! Szaszłyki z kurczaka z szynką to coś, co jest proste w przygotowaniu, a na długo zapada w pamięć. Na zrobienie takich szaszłyków trzeba poświęcić dosłownie chwilę i nie trzeba rozpalać węgla, wystarczy patelnia grillowa. Szybko, zdrowo, kolorowo to coś, co tygryski lubią najbardziej!
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba / 2 sztuki

Składniki:

  • pierś kurczaka (bez polędwiczki)
  • 1 spora szalotka
  • 6 płatów szynki dojrzewającej (ewentualnie szwarcwaldzkiej)
  • 6 pomidorków koktajlowych (najlepiej żółte)

Sposób wykonania:

  • Pokrój pierś kurczaka na 6 jak najbardziej równych wielkością kawałków. Każdy kawałek owiń szynką. Obierz szalotkę i pokrój w 6 plastrów.
  • Na patyki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie szalotkę, zawiniętego kurczaka (przebijając szynkę), pomidorka. Wypadają takie trzy rundki na każdy patyk.
  • Połóż szaszłyki na rozgrzanej (ale nie przesadnie) patelni grillowej (lub grillu) i opiekaj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a z szynki wytopi się tłuszcz. Przełóż je na talerz i daj im kilka chwil odpocząć. Twoje szaszłyki z kurczaka z szynką są już gotowe.