Ciastka owsiane z orzechami laskowymi powstały nie tylko przez trend bycia bardziej fit. Tutaj kryje się głębszy sekret! Otóż ja jestem z pieczeniem trochę na bakier, czasem mi wyjdzie, a czasem nie. Nie wiem czy to moja wina, czy piekarnika, w każdym razie musiałam znaleźć na to radę. I tak właśnie powstały te ciastka. Banalnie proste w przygotowaniu, nie muszę się martwić, czy wyrosną, czy nie. Do tego płatki owsiane dają fajną fakturę, a orzechy laskowe przyjemnie chrupią. Zwykle takie ciastka zabieram do pracy w ramach przegryzki i nie muszę stać w kolejce do automatu z batonikami. Spróbuj i daj znać w komentarzu jak ci poszło!
Wersja do druku
Ilość 9 -12 sztuk

Składniki:

  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych (mogą być też inne)
  • jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • łyżka masła orzechowego

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotuj płatki owsiane. Wrzuć je do wysokiego naczynia i zmiel blenderem do momentu, gdy zaczną przypominać grubą mąkę wymieszaną z ziarnami. Dzięki temu ciastka będą miały ciekawą fakturę, a jeśli zmielisz płatki na pył, będą dość monotonne. Przesyp proszek do osobnego naczynia.
  • Teraz do pojemnika wbij jajko, dodaj miód, masło orzechowe. Zmiksuj składniki na gładką masę, po czym dosyp wcześniej zmielone płatki. Posiekaj odrobinę orzechy. Możesz to zrobić bardzo drobno lub trochę grubiej, w zależności od gustu. Dorzuć je do pojemnika i wymieszaj całość dokładnie widelcem lub łyżką.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub przesmaruj tłuszczem. Wykładaj łyżką na blachę porcje ciasta. Piecz ciastka ok. 10 minut, aż się lekko zrumienią. Jeśli się zagapisz i brzegi Ci się przypalą nie panikuj. Możesz za pomocą foremki obciąć krawędzie, pamiętaj jednak, aby to zrobić zaraz po wyjęciu ciastek z piekarnika.