Wegańskie pesto bazyliowe w wersji ekonomicznej

opycha.pl
Pesto bazyliowe ma wielu wiernych fanów. Co jednak zrobić, aby choć trochę oddać smak w wersji wegańskiej? W klasycznym pesto znajduje się przecież ser, a weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego... Można dodać nieaktywne płatki drożdży, które mają serowy posmak! Co natomiast zrobić, aby pesto nie było takie drogie? W tradycyjnej wersji używa się drogich orzeszków, ja natomiast zastąpiłam je prażonymi ziarnami słonecznika. Są tanie jak barszcz, a nadają fajny, orzechowy posmak. Jeszcze jakieś wymówki? No tak... płatki drożdżowe możesz kupić przez internety, w wegańskich sklepach, ja natomiast swoje kupiłam na straganie z przyprawami. To do dzieła!
wegańskie pesto bazyliowe
Wersja do druku

Składniki:

  • 2 duże garści liści bazylii (1 szklanka po lekkim dociśnięciu)
  • ząbek czosnku
  • "dobra" garść łuskanych ziaren słonecznika
  • łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • ok. łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy (być może będzie trzeba użyć odrobinę więcej)
  • sól

Sposób wykonania:

  • Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Ziarna słonecznika podpraż na patelni, aby nabrały orzechowego smaku.
  • Do naczynia wrzuć liście bazylii, słonecznik, czosnek. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Całość zmiksuj. Jeśli będzie się trudno miksowało dolej jeszcze odrobinę oliwy.
  • Na koniec dosyp płatki drożdży i wymieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw solą lub sokiem z cytryny. Twoje wegańskie pesto w wersji ekonomicznej jest już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x