Wegańskie gofry o smaku serowym

opycha.pl
Czy są tu fani gofrów? A może weganie, którzy chcą urozmaicić swoje menu? Moja dzisiejsza propozycja to wegańskie gofry o smaku serowym! Bardzo szybko się robią, są chrupiące, świetnie się nadają jako przegryzka, ale można do nich dorzucić wytrawne dodatki i zrobić sobie lekki obiad. Ja oszalałam na punkcie tych gofrów z dodatkiem jajka sadzonego, ale to już nie jest wersja wegańska 😉
wegańskie gofry o smaku serowym
Wersja do druku
Ilość - 3 sztuki (gofrownica w kształcie koniczynki)

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • spora szczypta soli
  • 3-4 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • odrobina oleju do gofrownicy

Sposób wykonania:

  • Płatki zalej gorącą wodą i odstaw, aż nasiąkną zmiękną. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładko.
  • Do masy dodaj płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj widelcem.
  • Nasmaruj gofrownicę tłuszczem, rozgrzej i piecz gofry na rumiano, po czym kładź je na chwilę na szklance lub kubku, żeby odpoczęły. Po położeniu na chłodny talerz zawilgną od pary, a to niepożądany efekt. Twoje wegańskie gofry o smaku serowym są już gotowe!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x
()
x