Wegańskie gofry o smaku serowym

6 sierpnia 2018opycha.pl

Czy są tu fani gofrów? A może weganie, którzy chcą urozmaicić swoje menu? Moja dzisiejsza propozycja to wegańskie gofry o smaku serowym! Bardzo szybko się robią, są chrupiące, świetnie się nadają jako przegryzka, ale można do nich dorzucić wytrawne dodatki i zrobić sobie lekki obiad. Ja oszalałam na punkcie tych gofrów z dodatkiem jajka sadzonego, ale to już nie jest wersja wegańska 😉

Wegańskie gofry o smaku serowym

Wegańskie gofry o smaku serowym

Ilość porcji: 3 sztuki (gofrownica w kształcie koniczynki)

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • spora szczypta soli
  • 3-4 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • odrobina oleju do gofrownicy

Sposób przygotowania

  1. Płatki zalej gorącą wodą i odstaw, aż nasiąkną zmiękną. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładko.
  2. Do masy dodaj płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj widelcem.
  3. Nasmaruj gofrownicę tłuszczem, rozgrzej i piecz gofry na rumiano, po czym kładź je na chwilę na szklance lub kubku, żeby odpoczęły. Po położeniu na chłodny talerz zawilgną od pary, a to niepożądany efekt. Twoje wegańskie gofry o smaku serowym są już gotowe!
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/weganskie-gofry-o-smaku-serowym/

Poprzedni post Kolejny post