685
Czy są tu fani gofrów? A może weganie, którzy chcą urozmaicić swoje menu? Moja dzisiejsza propozycja to wegańskie gofry o smaku serowym! Bardzo szybko się robią, są chrupiące, świetnie się nadają jako przegryzka, ale można do nich dorzucić wytrawne dodatki i zrobić sobie lekki obiad. Ja oszalałam na punkcie tych gofrów z dodatkiem jajka sadzonego, ale to już nie jest wersja wegańska 😉
Wersja do drukuIlość - 3 sztuki (gofrownica w kształcie koniczynki)
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki gorącej wody
- spora szczypta soli
- 3-4 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
- odrobina oleju do gofrownicy
Sposób wykonania:
- Płatki zalej gorącą wodą i odstaw, aż nasiąkną zmiękną. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj na gładko.
- Do masy dodaj płatki drożdżowe i dokładnie wymieszaj widelcem.
- Nasmaruj gofrownicę tłuszczem, rozgrzej i piecz gofry na rumiano, po czym kładź je na chwilę na szklance lub kubku, żeby odpoczęły. Po położeniu na chłodny talerz zawilgną od pary, a to niepożądany efekt. Twoje wegańskie gofry o smaku serowym są już gotowe!