880
Dziś przychodzę z propozycją dla osób zainteresowanych kuchnią roślinną. Wegański sos majonezowy o smaku musztardowym to nie tylko propozycja z działu kuchni wegańskiej, ale też sposób na wykorzystanie zalewy od cieciorki z puszki, która niestety często jest wylewana do zlewu, a okazuje się, że można z niej zrobić wiele pysznych rzeczy! Do czego można stosować taki sos? Ja go nagminnie dodaję do kanapek, ale można też nim polać sałatkę. Jest lekki, puszyste i delikatny. Zapraszam do urozmaicenia swojego menu!
Wersja do drukuIlość - 1 słoik
Składniki:
- pół szklanki zalewy od cieciorki z puszki
- ok. 2 szklanki oleju rzepakowego
- odrobina soku z cytryny
- łyżeczka musztardy
- 2 płaskie łyżki płatków nieaktywnych drożdży
- sól
Sposób wykonania:
- Do wysokiego pojemnika wrzuć musztardę, dolej kilka kropel soku z cytryny z zacznij to miksować (używaj końcówki z rózgą). Dolej zalewę od cieciorki i dalej miksuj.
- Po chwili zacznij wlewać cienką stróżką olej, nie przestając miksować. Możliwe, że po wlaniu dwóch szklanek sos nadal będzie dla Ciebie zbyt rzadki - w takim wypadku użyj trochę więcej oleju. W każdym razie sos powinien mieć konsystencję lekkiego, delikatnego majonezu.
- Na koniec dosyp dwie łyżki płatków nieaktywnych drożdży i szczyptę soli. Zmiksuj, posmakuj i ewentualnie dodaj soli. Możesz też dosypać drożdży, jeśli smak będzie dla Ciebie za mało serowy, ale uważaj, aby nie przesadzić. Ponownie zmiksuj. Twój wegański sos majonezowy o smaku musztardowym jest już gotowy!