wegański majonez z wody po cieciorce przepis zero waste
Wegański majonez, który smakuje jak ten klasyczny? To możliwe! Mało tego, wersja, którą proponuję jest w stylu zero waste. Zamiast jajek używa się aquafaby, czyli wody po cieciorce. Ja miałam zalewę po cieciorce konserwowej, ale woda z gotowania tej suchej też powinna dać radę. Jak raz zrobisz ten majonez, to będziesz żałować na myśl, ile razy ta woda była wylana do zlewu! Smak jajeczny natomiast daje czarna sól kala namak. Fakt, nie jest dostępna w każdym spożywczaku, ale przyda ci się także w innych przepisach kuchni roślinnej, np. w tofucznicy. Mój przepis na prostą tofucznicę znajdziesz tutaj. Do wegańskiego majonezu przyda ci się jeszcze zwykła musztarda i sok z cytryny lub limonki. Zwykle mam opory, aby obiecywać, że roślinny odpowiednik potrawy smakuje tak, jak klasyczna wersja. Tutaj jednak jest inaczej. Ten wegański majonez naprawdę smakuje jak majonez z jajkami! Spróbuj, a potem daj mi znać w komentarzu, czy twoim zdaniem też tak jest! Ja raz podstawiłam go swojemu znajomemu, który jest bardzo daleki od kuchni wegańskiej i kopara mu opadła!
wegański majonez z wody po cieciorce przepis zero waste
Wersja do druku

Składniki:

  • 3 łyżki wody z cieciorki konserwowej (lub wody po gotowaniu cieciorki)
  • ½ szkl oleju rzepakowego (przy wodzie po gotowaniu cieciorki może być troszkę więcej lub mniej)
  • 1 łyżeczka musztardy (sarepska lub gładka dijon)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 3 dobre szczypty czarnej soli kalam namak (ilość orientacyjna)

Sposób wykonania:

  • Ten wegański majonez robi się bardzo prosto. Do wysokiego naczynia wrzuć musztardę, dodaj sok z cytryny/limonki i wodę po cieciorce (to jest ten aspekt zero waste). Przygotuj sobie obok olej, żeby był w gotowości.
    wegański majonez z wody po cieciorce przepis zero waste
  • Zmiksuj wodę z cieciorki z musztardą i sokiem z cytryny/limonki na gładko. Następnie miksuj lub energicznie trzep rózgą (jeśli nie masz końcówki z rózgą w zestawie do blendera lub miksera) dolewając olej bardzo cienką stróżką. Nie lej go dużo, bo majonez się zważy lub nie zgęstnieje i tyle z niego będzie.
  • Ja robiłam mój wegański majonez z zalewy po cieciorce konserwowej i pół szklanki oleju było jak najbardziej wystarczające, aby był gęsty. Jeśli robisz z wody po gotowanej cieciorce, to miej na uwadze, że może ci zejść tej oliwy trochę mniej lub więcej (nigdy nie robiłam tym sposobem). Cierpliwie lej i miksuj, aż gęstość będzie odpowiednia.
    wegański majonez z wody po cieciorce przepis zero waste
  • Gdy już majonez jest odpowiednio gęsty, dodaj 2 szczypty czarnej soli. Dobrze wymieszaj i posmakuj. Jeśli majonez będzie zbyt mało jajeczny, dodaj jeszcze czarnej soli. U mnie wyszły 3 dobre szczypty, ale każdy ma swój smak, więc zrób pod siebie.
  • Twój wegański majonez jest już gotowy! Prawda, że proste? Przypomnij sobie ile razy woda po cieciorce poszła do zlewu… To jest prawdziwe zero waste, a przy tym ten wegański majonez smakuje tak, jak klasyczny! Znasz kogoś, kto jest na diecie roślinnej lub powinien ograniczyć jajka? Podrzuć mu ten przepis, niech też skorzysta! Ja jak zwykle czekam na twoją opinię w komentarzach 😉
Oceń wpis (5 / 1)

Podobne wpisy

7
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
trackback

[…] majonez na roślinny. Różnica jest niezauważalna. Przepis na wegański majonez znajdziesz tutaj. Ja chcę cię zachęcić do robienia tej surówki nie tylko dlatego, że jest smaczna i prosta. […]

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Nigdy nie próbowałam robić sama majonezu.
Może przyszła pora?
Bardzo ciekawy przepis, wypróbuję-)
Woda po cieciorce nie pójdzie do zlewu.

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Powiem Ci, że nawet bez tej soli, majonez wychodzi smaczny, ale muszę się za nią w końcu rozejrzeć i zrobię to dziś, na zakupach 🙂 Ja mam jedynie problem z jego gęstością, ale teraz widzę, że po prostu korzystałam ze złego przepisu 😀 Dzięki Ania! Będę próbować, bo taki majonez jak najbardziej mi odpowiada 🙂

Kamila
Gość
Kamila
Oceń wpis :
     

Robiłam ten majonez już parę razy. Nie dałam czarnej soli (bo nie miałam) i majonez tez był smaczny, nie czuło się, że mu czegoś brakuje. A….i ja robię go w wysokim naczyniu przy użyciu ręcznego blendera (żyrafy). Jest szybciej i ręka tak potem nie boli 😉

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other