Wątróbka na karmelizowanej cebuli i gruszce

opycha.pl
Wątróbka ma tylu zwolenników, co przeciwników. Część z nas jej nie lubi, bo nie podoba się smak, ale też dlatego, że jest źle przygotowana. U mnie w domu serwowało się smażoną na oleju wątróbkę z cebulą, tylko i wyłącznie. Może właśnie dlatego teraz kombinuję jak się da, żeby ją sobie urozmaicić. Wątróbka jest najlepszym źródłem żelaza, więc gra jest warta świeczki! Tym razem proponuję bardziej wykwintną wersję wątróbki z cebulą, bo z dodatkiem gruszki. Do tego posypałam ją pietruszką, która dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększy wchłanianie żelaza. Przyjemnie z pożytecznym!
watrobka-na-karmelizowanej-cebuli-i-gruszce
Wersja do druku
Ilość - 1 osoba

Składniki:

  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule (ja miałam czerwone)
  • pół dojrzałej gruszki (ale nie przesadnie miękkiej)
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła
  • odrobina oleju lub oliwy do smażenia
  • sól
  • odrobina natki pietruszki

Sposób wykonania:

  • Obierz i pokrój cebulę w cienkie piórka. Pamiętaj, aby obciąć korzonki, bo inaczej płatki cebuli się nie rozdzielą. Pół gruszki oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę 1×1 cm. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i podsmaż. Po ok. minucie dodaj miód i dokładnie mieszaj, dalej podsmażaj aż się zeszkli, po czym dodaj gruszkę, szczyptę soli i smaż jeszcze ok. pół minuty systematycznie mieszając. Przełóż całość na talerz.
  • Oczyść wątróbkę z niepotrzebnych błonek i żyłek. Na patelnię wlej 1-2 łyżki oliwy lub oleju i po rozgrzaniu ułóż na nim wątróbkę. Obsmaż z obu stron na rumiano, a dopiero po usmażeniu posyp szczyptą soli. Jeśli posolisz wcześniej, wątróbka może wyjść twarda.
  • Ułóż wątróbkę na karmelizowanej cebuli z gruszką, udekoruj pietruszką. Daj jej chwilę odpocząć, aby soki się uspokoiły, po czym wcinaj ze smakiem!
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
7 lat temu

Pyyycha! Chodzi za mną taka watróbka od dawna a Twój przepis powoduje, że namawiłąś mnie na taki obiad!

Elżbieta
Elżbieta
3 lat temu

Wczoraj, jadłam u siostry i było przepysznie dlatego zajrzałam do przepisu i w niedzielę serwuję na obiad z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej

3
0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x