524
Udko kurczaka wydaje mi się dość niedocenionym produktem. Sama jem od niedawna. Skupiamy się na piersi, bo nie ma kości, jest szybka w przygotowaniu. Gdy pracowałam w orientalnej restauracji dowiedziałam się, iż w Wietnamie podejście jest odwrotne. Tam zjada się chętniej części kury z kością, bo są bardziej soczyste. Ja kupuję często całą tuszkę, korpus i skrzydła idą na rosół, piersi na szybki obiad, a co z udkami? No właśnie, tutaj można się trochę pobawić. Dlatego właśnie przedstawiam dziś przepis na udka kurczaka na papryce. Niestety nie jest to danie gotowe w pięć minut, ale warto! Miękkie miąsko i mięciutka papryka nam to wynagrodzą. Oznaczyłam poziom trudności jako średni z racji tego, że trzeba chwilkę poświęcić, ale faktyczne przygotowanie jest jak zwykle proste.
Wersja do drukuIlość - 2 udka
Składniki:
- 2 udka kurczaka
- pół sporej papryki czerwonej
- pół sporej papryki żółtej
- mała cebulka
- 300 ml bulionu (każdy rodzaj się nada)
- porządna szczypta czosnku niedźwiedziego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki wody
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- Natnij delikatnie skórkę na udkach, żeby puściła przez szparki tłuszcz. W skórze jest go najwięcej, więc jeśli go odpowiednio wykorzystasz nie będzie trzeba dorzucać kalorii dolewając np. oliwy czy oleju. Rozgrzej patelnię na niedużym ogniu i smaż udka (bez tłuszczu) z każdej strony na rumiano, zaczynając skórą do dołu.
- W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w piórka, pamiętając o obcięciu korzonka. Paprykę oczyść z nasion i błonek, po czym pokrój w średnią kostkę (ok. 2x2 cm).
- Gdy już obrócisz udka na drugą stronę, dorzuć cebulę, aby się lekko podsmażyła. Jak mięso będzie rumiane dodaj paprykę, smaż jeszcze chwilę i zalej całość bulionem. Dosyp czosnek, dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, po czym duś pod przykryciem ok. pół godziny, obracając co jakiś czas udka.
- Gdy już udka będą miękkie zdejmij pokrywkę. Jeśli nadal na patelni jest dość dużo płynu, pozwól mu się odrobinę zredukować. Rozrób skrobię ziemniaczaną w wodzie. Wyjmij udka z patelni, wlej do płynu skrobię energicznie mieszając i podgrzewaj na niedużym ogniu do momentu, aż osiągniesz swoja ulubioną gęstość sosu. Jeśli chcesz uniknąć zagęszczania sosu mąką możesz dłużej odparowywać płyn. Ja już raz tak zrobiłam i też było bardzo dobre.
- Przełóż sos na talerz, ułóż na nim mięso. Udka kurczaka na papryce są już gotowe!
Bardzo fajny przepis!
Dzięki! 🙂
no właśnie na coś takiego ostatnio miałem ochotę a udka zamrożone leżą i czekają nie wiem na co 🙂 dzięki za pomysł
jak na co czekają, na wojnę! Wtedy każde mięcho na wagę złota 😉 Wyciągaj i rób, nie ma na co czekać! 😀
nie strasz mnie tu jakąś wojną bo zamiast wyciągać to zapasy zacznę robić 🙂 zrobię, zrobię ale jutro, dzisiaj zupka z wczoraj 13-ego nie gotuję 🙂