944
Pewnie się teraz zastanawiasz dlaczego podaję przepis na tak prostą rzecz jak twarożek kanapkowy ze szczypiorkiem? Już wyjaśniam! Ostatnim razem, gdy poszłam na większe zakupy postanowiłam wrzucić do koszyka także twarożek kanapkowy. Pech chce, że prawie zawsze czytam skład produktu. To, co zobaczyłam na etykiecie zmroziło mi krew w żyłach... Mączka chleba świętojańskiego, guma guar, karagen już nie robią na mnie takiego wrażenia, ale jak dotarłam do tlenku azotu (jako substancja spulchniająca), powiedziałam basta! Sprawdziłam dostępne twarożki, odstawiłam wszystkie na półkę i skierowałam się w stronę twarogu w kostce. Pomyślałam, że przecież od samego czytania tej listy wątroba wywraca się na drugą stronę... Dlatego właśnie poczułam, że być może jednak przyda się szybki i prosty przepis na domowy twarożek, żeby nie trzeba było się tak truć?! Zapraszam do kuchni, to naprawdę zajmie nie więcej niż 5 minut.
Wersja do drukuSkładniki:
- kostka twarogu półtłustego
- 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego (z jogurtem twarożek będzie rzadszy)
- garść posiekanego szczypiorku (jeśli wolisz, możesz zastąpić chrzanem)
- sól
Sposób wykonania:
- Przełóż twaróg do naczynia, dodaj śmietanę lub jogurt i dwie szczypty soli.
- Zmiksuj blenderem składniki w naczyniu. Chodzi o uzyskanie gładkiej masy.
- Dodaj szczypiorek (lub chrzan), dokładnie wymieszaj i posmakuj, ewentualnie dopraw solą. Twój twarożek kanapkowy ze szczypiorkiem jest już gotowy.