Test żurawiny HOTZ z przepisem na kaszę gryczaną na słodko

8 kwietnia 2018opycha.pl

Dzisiaj czas na pierwszy tez produktów firmy HOTZ. Jak wspominałam we wpisie o „darach losu”, dostałam paczkę ze słoiczkami i biorę je na warsztat. Zaczęłam od żurawiny i dzisiaj właśnie ten produkt Wam opiszę. Dorzucę też w gratisie przepis na kaszę gryczaną na słodko, do której dodałam żurawinę HOTZ.

Test żurawiny HOTZ z przepisem na kaszę gryczaną na słodko

SKŁAD

W składzie znajdziemy na pierwszym miejscu żurawinę (średnio 82 g żurawiny na 100 g produktu), cukier i kwasek cytrynowy. To wszystko, zatem każdy składnik powinien być znany przeciętnemu śmiertelnikowi.

PLUSY ŻURAWINY HOTZ

Dla mnie zdecydowanym plusem jest skład. Jest krótki, znam wszystkie składniki, więc wiem, co jem. Kolejny plus to opakowanie. Żurawina sprzedawana jest w słoiczku, który zawiera 125 g produktu. Jeśli więc gotujesz tylko dla siebie albo dla żurawina Hotzdwóch osób, to nie musisz się martwić, że nie zużyjesz produktu i ta żurawina będzie Ci miesiącami zalegać w lodówce. Trzeci plus to konsystencja i smak. Byłam zaskoczona tym, iż żurawina nie jest przesadnie słodka, a do tego zawiera kawałki owoców!

MINUSY ŻURAWINY HOTZ

Trudno mi znaleźć minusy. Jeśli mam się przyczepić, to chyba najwyżej do tego, że w składzie jest cukier. Wiem jednak, iż jest on potrzebny, aby uniknąć chemii. Każda osoba, która robiła domowy dżem powinna się domyśleć, że w tym przypadku użyto cukru po to, aby żurawina puściła sok, a także jako naturalna substancja konserwująca (wystarczy taki produkt spasteryzować i może stać). Dodam jeszcze, że tego cukru i tak jest mniej niż w przeciętnej żurawinie dostępnej na rynku. Można więc powiedzieć, że ten minus finalnie wychodzi na plus, ale musiałam to napisać, aby nie było zbyt cukierkowo 😉

PRZEPIS NA KASZĘ GRYCZANĄ NA SŁODKO

składniki:

  • 3 łyżki suchej kaszy gryczanej prażonej
  • 3 łyżki jogurtu islandzkiego lub greckiego
  • 2 porządne łyżki żurawiny HOTZ
  • porządna łyżeczka miodu
  • 10 migdałów
  • 2 szczypty cynamonu
  • szczypta soli
  • woda do ugotowania kaszy

przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę do kaszy. Możesz to zrobić w czajniku i potem wlać wodę do garnuszka. Proponuję półtorej szklanki. Do wrzątku wsyp szczyptę soli i kaszę. Ugotuj ją na miękko. Producent podaje zwykle czas 15 minut i mi tyle to zajęło, ale możesz dla pewności sprawdzać, czy nie ugotowała się szybciej. Odcedź ugotowaną kaszę i odstaw np. na talerzyku do przestygnięcia.
  2. Posiekaj migdały na drobniejsze kawałki. W tym samym garnuszku, w którym gotowałeś kaszę rozpuść na najmniejszym ogniu miód. Dosyp cynamon i migdały, przemieszaj i wyłącz ogień. Dosyp kaszę i ponownie dokładnie wymieszaj.
  3. W kubeczku, miseczce lub szklance układaj warstwowo najpierw połowę kaszy, potem 2 łyżki jogurtu, na to reszta kaszy. Na samym wierzchu ułóż ostatnią łyżkę jogurtu i dwie porządne łyżki żurawiny. Jeśli chcesz, możesz całość udekorować dowolnymi orzechami (ja użyłam migdałów). Twoja kasza gryczana na słodko z żurawiną HOTZ jest już gotowa!

 

Poprzedni post Kolejny post