tarta-z-zielonymi-szparagami
Tarta z zielonymi szparagami to coś, co spodoba się szczególnie fanom szparagów i sosu beszamel! Pomysł na taką tartę wpadł mi do głowy, gdy pierwszy raz robiłam domową musakę, w której do sosu beszamelowego dodawało się pianę z jajek, odrobinę sera i zapiekało. Smakuje to rewelacyjnie i ma fajną, piankową konsystencję. Moja tarta z zielonymi szparagami może nie jest daniem, które robi się w pięć minut, ale jak najdzie cię ochota, żeby pokombinować w kuchni, a będzie akurat sezon na szparagi, to gorąco polecam! Jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się używać zielonych szparagów, to mam dla ciebie małą instrukcję obsługi, znajdziesz ją tutaj. Po zrobieniu mojej tarty daj koniecznie znać w komentarzu jak ci poszło!
Wersja do druku
Ilość 1 foremka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej + 2 łyżki do farszu
  • 50 g masła + 2 łyżki do farszu
  • 3 jajka
  • ok. 1/4 szklanki zimnego mleka
  • pęczek zielonych szparagów
  • szklanka mleka
  • odrobina startego sera
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie świeże zioła do posypania

Sposób wykonania:

  • Najpierw zagniatamy ciasto. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy 250 g mąki pszennej. Posypujemy sporą szczyptą soli, po czym robimy w górce dołeczek i wbijamy w niego jajko. Dookoła rozrzucamy kawałki masła. Jeśli masz doświadczenie, użyj schłodzonego masła - im zimniejsze, tym ciasto będzie bardziej kruche. Jeśli nigdy wcześniej nie miałeś do czynienia z kruchym ciastem i nie jesteś pewien, czy podołasz, możesz użyć masła o temperaturze pokojowej - ciasto nie będzie aż tak kruche, ale łatwiej Ci będzie je wyrobić. Po umieszczeniu wszystkich składników poza mlekiem w misce/na stolnicy zagniataj ciasto, po czym stopniowo dolewaj mleko w celu osiągnięcia jednolitej masy. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą (lub wkładamy do woreczka śniadaniowego) i włóż do lodówki.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy będzie się rozgrzewał zajmij się kolejnymi składnikami. Następnym krokiem będzie przygotowanie szparagów. W dużym garnku wstaw sporo wody do ugotowania szparagów. Zielonych podobno nie trzeba obierać, ale ja zawsze to robię dla pewności, bo nie ma gorszej rzeczy niż ciągnące się włókna. Jeśli więc chcesz, obierz szparagi, a jeśli lubisz je w skórce, możesz ten krok pominąć. Gdy woda zacznie wrzeć dosyp odrobinę soli i gotuj szparagi tak, aby zmiękły, ale nadal były jędrne (dosłownie kilka minut).
  • Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość cienko, aby dało się nim wyłożyć całą blachę. Dopasuj płat ciasta do formy, ścinając wystające brzegi (możesz przejechać po formie wałkiem i same się odetną). Nakłuj ciasto w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut.
  • W czasie, gdy ciasto się będzie piekło zrobisz sos do farszu, aczkolwiek jak się nie wyrobisz przed piekarnikiem pamiętaj, aby wyjąć ciasto na czas i odstawić na bok, po czym spokojnie możesz dokończyć sos. Na początek oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Rozgrzej rondelek na małym ogniu i rozpuść w nim masło. Następnie dodaj 2 łyżki pszennej mąki i podsmaż energicznie mieszając, a po chwili dolewaj stopniowo mleko. Pamiętaj, aby cały czas energicznie mieszać w celu uniknięcia grudek. Gdy sos dość mocno zgęstnieje wyłącz ogień. Dopraw odrobiną soli i pieprzu, po czym dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dorzuć żółtka i ponownie delikatnie wymieszaj. Na finisz stopniowo dodawaj starty ser, nadal delikatnie mieszając, aby zachować puszystość sosu.
  • Do podpieczonego ciasta wlej sos i równomiernie rozprowadź. Następnie ułóż szparagi w kształt śnieżynki. W razie potrzeby przytnij ogonki (możesz je wetknąć w szparki lub użyć np. do grzanek z jajkiem).
  • Ponownie wstaw tartę do piekarnika i zapiekaj 15 minut, jeśli chcesz uzyskać wilgotny farsz lub trzymaj w piekarniku do zrumienienia, wtedy farsz się zetnie na sztywno. Tartę możesz wykończyć posypując ją świeżymi ziołami. Ja użyłam tymianku i tajskiej bazylii.

Zapisz

Zapisz

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o
Olka
Gość

Wygląda obłędnie. Sama bardzo lubię szparagi, choć powiem szczerze jadam je dość rzadko. Muszę to chyba zmienić 😉

TRENDY MAMA
Gość

Świetny przepis. Na pewno wykorzystam!

Privacy Preference Center

Advertising

Analytics

Other