700
Tarta to bardzo wygodna opcja dla domorosłego kucharza. Może i zabiera trochę czasu, ale jej plusem jest fakt, że można w nią wpakować prawie wszystko! Ja tym razem zastosowałam swoją ulubioną kombinację, czyli szparagi i ser. Jeśli masz chwilę czasu to polecam ten przepis. Mało tego, jeśli masz doświadczenie w kuchni, to fajnie będzie, jeśli kiedyś spróbujesz z kruchym ciastem własnej roboty!
Wersja do drukuIlość - 1 foremka
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- pierś kurczaka
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g serka topionego śmietankowego
- 5 łyżek bułki tartej
- łyżka masła
- pół szklanki mleka
- niewielka ilość tłuszczu do smażenia
- pieprz
- sól
- coś do obciążenia ciasta w formie (np. suszony groch, fasola etc.)
Sposób wykonania:
- Zacznij od szparagów i kurczaka. Odetnij zdrewniałe końce (ja zwykle ciacham 3-4 cm), po czym ugotuj na miękko w osolonej wodzie. To, czy je obierzesz czy nie to już Twoja decyzja (zielonych nie trzeba obierać). Po ugotowaniu wyjmij szparagi z wody i odłóż na bok. W międzyczasie pokrój drobno pierś kurczaka i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu delikatnie sypiąc solą.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. W międzyczasie wyłóż formę ciastem francuskim, na cieście połóż papier do pieczenia (także postaraj się go dopasować do formy), nasyp trochę suchych ziaren (groch, fasola, soczewica - możesz je potem normalnie gotować), aby obciążyły nam ciasto. Jak piekarnik się rozgrzeje, to wstaw tak przygotowaną formę na 10 min, po czym wyjmij papier z nasionami i wstaw jeszcze na 5 minut.
- Zabierz się za sos. W garnuszku rozpuść masło, dodaj rozdrobniony ser pleśniowy i ser topiony. Podsmażaj chwilę mieszając,po czym dodaj mleko i podgrzewaj, aż sery się rozpuszczą. Pamiętaj o systematycznym mieszaniu, żeby sos się nie przypalił. Dodaj potem bułkę tartą i jeszcze chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
- Przełóż połowę sosu do formy. Następnie ułóż połowę szparagów dookoła (najlepiej tak, aby główki się mijały). Do środka wrzuć mięso i równomiernie rozłóż. Całość pokryj pozostałą częścią sosu, a na wierzchu ponownie rozłóż resztą szparagów dookoła. Piecz jeszcze ok.10-15 min w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się odrobinę zrumieni.