Tarta serowa ze szparagami i kurczakiem

opycha.pl
Tarta to bardzo wygodna opcja dla domorosłego kucharza. Może i zabiera trochę czasu, ale jej plusem jest fakt, że można w nią wpakować prawie wszystko! Ja tym razem zastosowałam swoją ulubioną kombinację, czyli szparagi i ser. Jeśli masz chwilę czasu to polecam ten przepis. Mało tego, jeśli masz doświadczenie w kuchni, to fajnie będzie, jeśli kiedyś spróbujesz z kruchym ciastem własnej roboty!
Wersja do druku
Ilość - 1 foremka

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • pierś kurczaka
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka masła
  • pół szklanki mleka
  • niewielka ilość tłuszczu do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • coś do obciążenia ciasta w formie (np. suszony groch, fasola etc.)

Sposób wykonania:

  • Zacznij od szparagów i kurczaka. Odetnij zdrewniałe końce (ja zwykle ciacham 3-4 cm), po czym ugotuj na miękko w osolonej wodzie. To, czy je obierzesz czy nie to już Twoja decyzja (zielonych nie trzeba obierać). Po ugotowaniu wyjmij szparagi z wody i odłóż na bok. W międzyczasie pokrój drobno pierś kurczaka i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu delikatnie sypiąc solą.
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni. W międzyczasie wyłóż formę ciastem francuskim, na cieście połóż papier do pieczenia (także postaraj się go dopasować do formy), nasyp trochę suchych ziaren (groch, fasola, soczewica - możesz je potem normalnie gotować), aby obciążyły nam ciasto. Jak piekarnik się rozgrzeje, to wstaw tak przygotowaną formę na 10 min, po czym wyjmij papier z nasionami i wstaw jeszcze na 5 minut.
  • Zabierz się za sos. W garnuszku rozpuść masło, dodaj rozdrobniony ser pleśniowy i ser topiony. Podsmażaj chwilę mieszając,po czym dodaj mleko i podgrzewaj, aż sery się rozpuszczą. Pamiętaj o systematycznym mieszaniu, żeby sos się nie przypalił. Dodaj potem bułkę tartą i jeszcze chwilę podgrzewaj, cały czas mieszając. Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  • Przełóż połowę sosu do formy. Następnie ułóż połowę szparagów dookoła (najlepiej tak, aby główki się mijały). Do środka wrzuć mięso i równomiernie rozłóż. Całość pokryj pozostałą częścią sosu, a na wierzchu ponownie rozłóż resztą szparagów dookoła. Piecz jeszcze ok.10-15 min w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się odrobinę zrumieni.

Zapisz

0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x