1,9K
Dzisiaj mam coś ekspresowego! Z racji tego, że każdego dnia częściej widzę wszędzie pytania "dajcie propozycje na szybki obiad", "dajcie coś prostego, bo nie lubię gotować" postanowiłam wyciągnąć pomocną dłoń w tym temacie. Podaję przepis na szybkie wrapy z tuńczykiem i fasolą. Są dość syte, więc proponuję zjeść jeden na mały głód, albo dwa na większy. Jeśli zdecydujesz się na jeden, to ten drugi może poczekać w lodówce i najwyżej go sobie później podgrzejesz na patelni... Oczywiście użyłam gotowych wrapów, bo gdybym jeszcze kazała robić własnoręcznie tortille, to przepis już nie byłby szybki.
Wersja do drukuIlość - 2 sztuki
Składniki:
- 2 wrapy (ja miałam pełnoziarniste)
- mała puszka tuńczyka w kawałkach (lub pół normalnej puszki w oleju lub sosie własnym)
- pół puszki czerwonej fasoli
- spory lub średni pomidor
- ok. 100 g sera startego na dużych oczkach (ja miałam mozarellę)
- garść kolendry lub natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pokrój pomidora w średnią kostkę. Fasolę odsącz z zalewy. Kolendrę lub pietruszkę drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć tak przygotowane składniki, dodaj kawałki odsączonego tuńczyka, starty ser, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej grillową). Na każdym wrapie ułóż połowę farszu tak, aby znalazł się na jego brzegu. Zawiń kawałek wrapa jak naleśnik, po czym złóż skrajne boki do środka i ciasno zwiń do końca. Takie zawiniątko połóż na rozgrzanej patelni i podgrzewaj, aż wrap się zrumieni, po czym obróć na drugi bok i zrób dokładnie tak samo. Twoje szybkie wrapy z tuńczykiem i fasolą są już gotowe!
smaczny i szybki przepis polecam
Jay, dzięki za opinię! 😉