656
Szybki makaron z kurczakiem i warzywami na obiad? Czemu nie! Mam dla Ciebie prosty przepis, który zajmie Ci ok. 20 minut. No, chyba że wybierzesz gruby makaron, który będzie się długo gotował, to wtedy zejdzie Ci niecałe pół godzinki 😉Dodatkowy plus mojego przepisu-możesz sobie podmieniać składniki. Jeśli chcesz, wybierz wersję makaronu z kurczakiem, a jeżeli nie jadasz mięsa lub nie masz na nie ochoty, dodaj tofu. Robisz mój makaron wiosną? Dodaj zielone szparagi! Gdy sezon na szparagi minie, dodaj do makaronu fasolkę szparagową! W przepisie jest zielona fasolka, ale jeśli masz chęć, dodaj żółtą, nic się nie stanie!To jak, wchodzisz w to? Daj znać, czy przepis się sprawdził 🙂Chwila na autopromocję!Przepis pochodzi z mojego najnowszego e-booka "Jem więcej warzyw!". Znajdziesz w nim przepisy na potrawy bogate w warzywa z sezonu wiosna-lato. Jego premiera tuż tuż, więc jeśli chcesz zgarnąć dodatkową zniżkę, zapisz się na listę zainteresowanych. To Cię do niczego nie zobowiązuje, a masz okazję zaoszczędzić trochę grosza!
Wersja do drukuIlość – 1 osoba
Ilość kalorii – 591 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla 1 porcji makaronu z użyciem piersi kurczaka i fasolki szparagowej
Makro: białka 38,3 g, tłuszcze 19,3 g, węglowodany 64,5 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 80 g makaronu kokardki/rurki/świderki (2 garści)
- 80 g piersi kurczaka lub tofu (pół małej piersi lub pół kostki tofu)
- 100/150 g zielonej fasolki szparagowej lub cienkich zielonych szparagów (garść fasolki lub 1/3 pęczka 500 g szparagów)
- 80 g pomidorków koktajlowych (5-6 sztuk)
- 40 g żółtej papryki (¼ średniej sztuki)
- 20 g czerwonej cebuli (¼ średniej sztuki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 czubata łyżka startego na małych oczkach żółtego sera (np. cheddar)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1-2 łyżki świeżej siekanej zieleniny (np. bazylia, oregano, pietruszka, szczypior)
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- ¼ łyżeczki kurkumy
Sposób wykonania:
- Zagotuj w czajniku wodę na makaron. W międzyczasie zacznij przygotowywać pozostałe produkty. Gdy woda się zagotuje, przelej ją do garnka, dodaj trochę soli i ugotuj makaron al dente (kilka minut), po czym go odlej, zostawiając na dnie trochę wody. Jeżeli będziesz używać surowej fasolki szparagowej, odetnij jej końcówki, potnij na mniejsze kawałki i ugotuj ją razem z makaronem.
- Przygotowanie pozostałych produktów zacznij od piersi kurczaka lub tofu. Pokrój mięso/tofu na nieduże kawałki. Wymieszaj ze sobą wędzoną paprykę, kumin, kurkumę, odrobinę soli, pieprzu i suszonego oregano (jeśli używasz). Wymieszaj kurczaka lub tofu z przyprawą, odstaw na bok.
- Teraz przygotuj warzywa. Odłam zdrewniałe końce szparagów i pokrój je w kawałki o długości ok. 2,5 cm. Paprykę pokrój w cienkie paski, a potem w kawałki długości ok. 1-1,5 cm. Cebulę pokrój w drobną kostkę, nie musi być równo. Pomidorki pokrój na ćwiartki, a czosnek drobno posiekaj.
- Rozgrzej dużą patelnię, wlej na nią łyżeczkę oliwy i podsmaż mięso lub tofu. Gdy się zacznie rumienić, dodaj szparagi, cebulę i paprykę, przemieszaj. Po minucie dorzuć czosnek i wymieszaj.
- Zmniejsz trochę ogień, wlej na patelnię zawartość garnka (makaron, ewentualną fasolkę i odrobinę wody po gotowaniu), przemieszaj. Posyp całość serem, dodaj pomidorki koktajlowe i znów zamieszaj. Następnie dodaj łyżeczkę majonezu i połowę zieleniny, kolejny raz wymieszaj i tym razem posmakuj, po czym dopraw solą i pieprzem tak, żeby Ci smakowało.
- Przełóż makaron na talerz lub do miski, posyp pozostałą zieleniną. Smacznego!