583
Śledząc statystyki bloga, wasze reakcje na portalach i czytając wiadomości, które dostaję zauważyłam, że często potrzebujecie prostych i szybkich przepisów z efektem WOW! Fakt, zwykle i tak staram się gotować prosto, ale tym razem ograniczyłam już czas gotowania do minimum. Moja dzisiejsza propozycja to szybka zupa krem z pomidorów i papryki, którą robi się prosto, a może okazać się świetnym rozwiązaniem szczególnie, gdy wrócicie do domu sterani po pracy. Fakt, to jest krem z warzyw, więc może nie jest to opcja na duży głód, ale z pewnością na ten pierwszy, po powrocie do domu się nada, a Wy później w spokoju upichcicie najpyszniejszy obiad świata 😉 Dorzucę jeszcze, że użyłam celowo pomidorów z puszki, ponieważ przede wszystkim skracają czas przygotowania, a druga sprawa, iż sezon na pomidory nie jest wieczny i czasem lepiej wziąć te puszkowane, niż te blade, bez smaku z marketowej półki... Życzę smacznego i czekam na Wasze opinie!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba
Składniki:
- puszka pomidorów
- czerwona papryka (im większa, tym lepiej)
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół szklanki wody
- sól
- ewentualnie cukier
Sposób wykonania:
- Paprykę opalaj na gazie na całej powierzchni. Im więcej czarnych powierzchni, tym lepiej. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i czosnek. Gdy już papryka będzie gotowa, zeskrob nożykiem spaleniznę, po czym wyjmij za ogonek lub wytnij gniazdo nasienne. Spłucz wodą pozostałości przypalonej skórki i pojedyncze nasionka, potnij paprykę na kawałki.
- Przełóż pomidory z puszki do niedużego garnka, dorzuć kawałki papryki, czosnek i cebulę, dolej wodę i gotuj, aż cebula i czosnek zmiękną.
- Wyłącz ogień, dosyp mieloną paprykę, imbir, odrobinę soli i zmiksuj. Posmakuj, po czym ewentualnie dopraw jeszcze solą i cukrem jeśli zajdzie taka potrzeba. Twoja szybka zupa krem z pomidorów i papryki jest już gotowa.