704
Z racji tego, że moje przepisy na szybkie zupy cieszą się sporym powodzeniem proponuje dzisiaj następną opcję. Jedna z czytelniczek bloga zapytała o zupę z cukinii, ale taką, żeby jej smak pozostał wyczuwalny. Jak wiesz, ja staram się spełniać życzenia czytelników, więc dzisiaj na tapecie jest szybka zupa z cukinii. Czy da się prościej? Pewnie tak, tylko po co? Tak okroiłam listę składników i czynności, że raczej nie odczujesz potrzeby upraszczania... Czekam na informację zwrotną, jak Ci się ten przepis spodobał i czy smakowało!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 2 młode cukinie (razem waga ok. 500 g)
- pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
- ząbek czosnku
- garść posiekanego drobno koperku
- łyżka śmietany do zup i sosów
- sól
Sposób wykonania:
- Umyj cukinię, po czym przekrój wzdłuż i potnij w cienkie półksiężyce. Możesz ją wcześniej obrać, jeśli czujesz taką potrzebę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W niedużym garnku rozgrzej bulion. Gdy zacznie się gotować dodaj cukinię i czosnek, podgrzewaj jeszcze 10 minut. Dorzuć koperek i łyżkę śmietany, po czym zmiksuj. Nie blenduj zupy na gładki krem, zostaw cząstki cukinii. Dzięki temu jej smak będzie jeszcze bardziej wyczuwalny.
- Wyłącz ogień pod zupą, posmakuj. Dopraw solą, jeśli uważasz, że jest taka potrzeba. Twoja szybka zupa z cukinii jest już gotowa. Proste, prawda?