Szybka zupa z cukinii

12 grudnia 2017opycha.pl

Z racji tego, że moje przepisy na szybkie zupy cieszą się sporym powodzeniem proponuje dzisiaj następną opcję. Jedna z czytelniczek bloga zapytała o zupę z cukinii, ale taką, żeby jej smak pozostał wyczuwalny. Jak wiesz, ja staram się spełniać życzenia czytelników, więc dzisiaj na tapecie jest szybka zupa z cukinii. Czy da się prościej? Pewnie tak, tylko po co? Tak okroiłam listę składników i czynności, że raczej nie odczujesz potrzeby upraszczania... Czekam na informację zwrotną, jak Ci się ten przepis spodobał i czy smakowało!

Szybka zupa z cukinii

Szybka zupa z cukinii

Ilość porcji: 2 osoby

Stopień trudności: proste

Składniki

  • 2 młode cukinie (razem waga ok. 500 g)
  • pół litra bulionu (warzywny lub drobiowy)
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanego drobno koperku
  • łyżka śmietany do zup i sosów
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Umyj cukinię, po czym przekrój wzdłuż i potnij w cienkie półksiężyce. Możesz ją wcześniej obrać, jeśli czujesz taką potrzebę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. W niedużym garnku rozgrzej bulion. Gdy zacznie się gotować dodaj cukinię i czosnek, podgrzewaj jeszcze 10 minut. Dorzuć koperek i łyżkę śmietany, po czym zmiksuj. Nie blenduj zupy na gładki krem, zostaw cząstki cukinii. Dzięki temu jej smak będzie jeszcze bardziej wyczuwalny.
  3. Wyłącz ogień pod zupą, posmakuj. Dopraw solą, jeśli uważasz, że jest taka potrzeba. Twoja szybka zupa z cukinii jest już gotowa. Proste, prawda?
Życzę smacznego - Ania
https://opycha.pl/szybka-zupa-z-cukinii/

Poprzedni post Kolejny post