1,1K
Wiem, że lubisz szybkie i proste przepisy. Tym razem moją propozycją jest więc szybka zupa fasolowa. Dzięki temu, że używa się do niej fasoli z puszki jest ekspresowa w porównaniu z tradycyjną. Do tego bulion (który mam nadzieję magazynujesz w zamrażarce) i problemy w postaci namaczania fasoli i gotowania wywaru odchodzą w niepamięć. Pamiętaj jednak, aby sprawdzić skład fasoli! Na etykiecie na liście składników powinna być tylko fasola, woda i sól. Jeśli pojawi się na niej coś jeszcze, to odłóż puszkę i znajdź inną, z krótszym składem. Podoba Ci się taka szybka zupa fasolowa, która powstaje w mgnieniu oka i syci jak trzeba? Koniecznie daj znać!
Wersja do drukuIlość - 2 osoby
Składniki:
- 0,75 litra bulionu (warzywny lub na dowolnym mięsie)
- puszka białej fasoli
- spory ziemniak
- nieduża marchewka
- pół małej cebuli
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka suszonego majeranku
- pół łyżeczki mielonego kminku
- sól
Sposób wykonania:
- Obierz ziemniaka i pokrój go w kostkę ok. 1 cm, zalej bulionem i wstaw na ogień. Następnie obierz marchewkę, zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do ziemniaków. Obierz czosnek, pokrój w plasterki lub posiekaj i także dodaj do garnka.
- Cebulę obierz, pokrój w dość drobną kostkę (nie musi być równa). Na małej patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej cebulę, po czym dodaj do gara.
- Gdy ziemniaki zrobią się już lekko miękkie dorzuć do garnka fasolę wraz z zalewą, kminek i majeranek, po czym gotuj, aż warzywa będą już zupełnie miękkie. Na koniec posmakuj zupę i ewentualnie dodaj soli (ziemniaki ją chłoną straszliwie). Twoja szybka zupa fasolowa jest już gotowa!