546
Lubicie szaszłyki? Dziś mam więc dla Was świetna propozycję! Szaszłyki z kurczaka z szynką to coś, co jest proste w przygotowaniu, a na długo zapada w pamięć. Na zrobienie takich szaszłyków trzeba poświęcić dosłownie chwilę i nie trzeba rozpalać węgla, wystarczy patelnia grillowa. Szybko, zdrowo, kolorowo to coś, co tygryski lubią najbardziej!
Wersja do drukuIlość - 1 osoba / 2 sztuki
Składniki:
- pierś kurczaka (bez polędwiczki)
- 1 spora szalotka
- 6 płatów szynki dojrzewającej (ewentualnie szwarcwaldzkiej)
- 6 pomidorków koktajlowych (najlepiej żółte)
Sposób wykonania:
- Pokrój pierś kurczaka na 6 jak najbardziej równych wielkością kawałków. Każdy kawałek owiń szynką. Obierz szalotkę i pokrój w 6 plastrów.
- Na patyki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie szalotkę, zawiniętego kurczaka (przebijając szynkę), pomidorka. Wypadają takie trzy rundki na każdy patyk.
- Połóż szaszłyki na rozgrzanej (ale nie przesadnie) patelni grillowej (lub grillu) i opiekaj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a z szynki wytopi się tłuszcz. Przełóż je na talerz i daj im kilka chwil odpocząć. Twoje szaszłyki z kurczaka z szynką są już gotowe.
Właśnie mi przypomniałaś, że potrzebuję nowej patelni grillowej. 🙂 Szaszłyki uwielbiam pod każdą postacią, niezależnie od składników. I tak jak piszesz, jest pysznie i szybko.
No gdyby mi teraz patelnię grillową zabrał, to długo musiałabym się przyzwyczajać… To tak, jak z pierwszym samochodem – zanim go miałaś, wydawał się zbędny, ale jak już kupiłaś, to życia bez niego sobie nie wyobrażasz 😀
omomom <3
Wyglądają pysznie 🙂
Dziękuję 🙂 Tak też smakują!
Uwielbiam szaszłyki, a te muszą być bardzo smaczne! 😉
Te są pyszne, kolorowe, ale przede wszystkim łatwe w przygotowaniu! Polecam całym sercem 🙂