820
Mięso mielone najczęściej przerabiamy na klopsy albo sos do makaronu. Proponuje zatem mała odmianę, czyli przepis na szaszłyki. Jest to ciekawa alternatywa, a do tego bardzo pyszna i z pewnością lżejsza, niż smażone klopsy. Ja swoje szaszłyki podałam z dipem miętowym, ale z powodzeniem możesz je zjeść z sosem czosnkowym czy nawet z keczupem, panuje tu pełna dowolność!
Wersja do drukuIlość - 6 -8 sztuk
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- pół małego kubeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 mniejsze ząbki czosnku
- garść listków świeżej szałwii
- garść listków mięty
- sól/pieprz
Sposób wykonania:
- Przelej jogurt do kubeczka. Posiekaj drobno miętę, dorzuć do kubeczka wraz ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Obierz i posiekaj bardzo drobno czosnek i szałwię. Do miski włóż mięso, wsyp czosnek i szałwię, porządną szczyptę soli i trochę pieprzu, wszystko dokładnie wymieszaj. Nie potrzeba dodawać jajka, tylko mięso musi być porządnie zagniecione.
- Rozgrzej patelnię grillową. Chwytaj garść masy mięsnej, zatop w niej patyk do szaszłyków i "oblep" go mięsem, po czym delikatnie ułóż na patelni. Zrób tak aż mięso się skończy, grilluj szaszłyk z każdej strony. Średnica szaszłyka powinna mieć ok. 2-2,5 cm, aby się najbardziej optymalnie opiekł i trzymał "kupy". Podawaj z wcześniej przygotowanym dipem (choć same też są bardzo smaczne).