Szaszłyki z mięsa mielonego z szałwią i dipem miętowym

opycha.pl
Mięso mielone najczęściej przerabiamy na klopsy albo sos do makaronu. Proponuje zatem mała odmianę, czyli przepis na szaszłyki. Jest to ciekawa alternatywa, a do tego bardzo pyszna i z pewnością lżejsza, niż smażone klopsy. Ja swoje szaszłyki podałam z dipem miętowym, ale z powodzeniem możesz je zjeść z sosem czosnkowym czy nawet z keczupem, panuje tu pełna dowolność!
Wersja do druku
Ilość - 6 -8 sztuk

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • pół małego kubeczka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 mniejsze ząbki czosnku
  • garść listków świeżej szałwii
  • garść listków mięty
  • sól/pieprz

Sposób wykonania:

  • Przelej jogurt do kubeczka. Posiekaj drobno miętę, dorzuć do kubeczka wraz ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw.
  • Obierz i posiekaj bardzo drobno czosnek i szałwię. Do miski włóż mięso, wsyp czosnek i szałwię, porządną szczyptę soli i trochę pieprzu, wszystko dokładnie wymieszaj. Nie potrzeba dodawać jajka, tylko mięso musi być porządnie zagniecione.
  • Rozgrzej patelnię grillową. Chwytaj garść masy mięsnej, zatop w niej patyk do szaszłyków i "oblep" go mięsem, po czym delikatnie ułóż na patelni. Zrób tak aż mięso się skończy, grilluj szaszłyk z każdej strony. Średnica szaszłyka powinna mieć ok. 2-2,5 cm, aby się najbardziej optymalnie opiekł i trzymał "kupy". Podawaj z wcześniej przygotowanym dipem (choć same też są bardzo smaczne).
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x