439
Bywasz w orientalnych barach i restauracjach? Tamtejsza surówka cieszy się sporym powodzeniem! Swego czasu dzień w dzień brałam czynny udział w jej przygotowywaniu, ale w azjatyckiej restauracji robiliśmy ją np. z 10 kg kapusty i było to już kilka lat temu, postarałam się jednak przełożyć przepis na domowe warunki. Może moja surówka z kapusty a'la chińczyk nie jest stuprocentowym odzwierciedleniem, ale jest przynajmniej bardzo blisko, a na bank jest bardzo pysznie... Zapraszam po przepis i czekam na znak, jak Ci smakowało!
Wersja do drukuSkładniki:
- 1 kg białej kapusty
- 200-300 g marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki sosu rybnego
Sposób wykonania:
- Kapustę pokrój w mniejsze "bryły" i poszatkuj ręcznie w cienkie paski lub przepuść przez mandolinę/szatkownicę. Marchewkę utrzyj na małych oczkach. Moje były przesadnie małe, więc moja surówka może wyglądać dość niecodziennie 😉
- Wrzuć do michy oba składniki, dolej olej, ocet, sos rybny, posyp wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Twoja surówka z kapusty a'la chińczyk jest już gotowa, ale dobrze, aby postała jeszcze gdzieś z boku albo w lodówce chwilkę, aby lepiej się przegryzły smaki.