Surówka z kapusty a’la chińczyk

opycha.pl
Bywasz w orientalnych barach i restauracjach? Tamtejsza surówka cieszy się sporym powodzeniem! Swego czasu dzień w dzień brałam czynny udział w jej przygotowywaniu, ale w azjatyckiej restauracji robiliśmy ją np. z 10 kg kapusty i było to już kilka lat temu, postarałam się jednak przełożyć przepis na domowe warunki. Może moja surówka z kapusty a'la chińczyk nie jest stuprocentowym odzwierciedleniem, ale jest przynajmniej bardzo blisko, a na bank jest bardzo pysznie... Zapraszam po przepis i czekam na znak, jak Ci smakowało!
Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 200-300 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki sosu rybnego

Sposób wykonania:

  • Kapustę pokrój w mniejsze "bryły" i poszatkuj ręcznie w cienkie paski lub przepuść przez mandolinę/szatkownicę. Marchewkę utrzyj na małych oczkach. Moje były przesadnie małe, więc moja surówka może wyglądać dość niecodziennie 😉
  • Wrzuć do michy oba składniki, dolej olej, ocet, sos rybny, posyp wszystkimi przyprawami i dokładnie wymieszaj.
  • Twoja surówka z kapusty a'la chińczyk jest już gotowa, ale dobrze, aby postała jeszcze gdzieś z boku albo w lodówce chwilkę, aby lepiej się przegryzły smaki.
0 0 głosy
Oceń wpis
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Dowiedz się więcej

Polityka prywatności i cookies

0
Chętnie poznam twoje zdanie, zostaw komentarz!x