1,4K
Surówka z jabłka, buraka i marchewki to smaczny i kolorowy dodatek, którym można sobie urozmaicić różne potrawy. Do tego bardzo chrupiący, czyli to, co tygryski lubią najbardziej! 😉Przepis przewiduje składniki, które są relatywnie tanie i łatwo dostępne o każdej porze roku. Mogą więc być dobrym źródłem witamin i koloru także zimą. Jeżeli robisz zakupy rzadko, to tym bardziej polecam ci taką surówkę. Jabłko, burak i marchew to produkty, które wytrzymują stosunkowo długie przechowywanie. Przynajmniej powinny. Jeśli masz z nimi problemy, to zastanów się, czy nie popełniasz błędów w przechowywaniu. A kto wie, być może warto rozważyć zmianę "dostawcy"?Jeżeli chodzi o sam wygląd, oczywiście burak trochę zabarwi surówkę. Mimo wszystko kolor "buraczany" jest bardziej atrakcyjny dla oka niż "nijaki". 😉 Pamiętaj także, że im więcej kolorów na talerzu (tu każdy produkt ma inny), tym więcej różnorodnych składników odżywczych trafia do twojego organizmu!To jak, lecimy z tematem?
Wersja do drukuIlość – 2 osoby
Ilość kalorii – 256 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji całej surówki (z uwzględnieniem syropu klonowego)
Makro: białka 2,7 g, tłuszcze 15,5 g, węglowodany 29,6 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 80 g jabłka (pół średniej sztuki, ja miałam odmianę prince)
- 85 g marchewki (1 średnia sztuka)
- 75 g surowego buraka, najlepiej podłużnego (1 nieduża sztuka)
- 1 łyżka drobno siekanej natki pietruszki
- odrobina świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego (można zastąpić miodem lub syropem z agawy)
- 3 łyżeczki oliwy
- sól/pieprz
Sposób wykonania:
- Surówka z jabłka, buraka i marchewki jest prosta w przygotowaniu, pod warunkiem, że masz sprawne ręce. Jeśli ten temat u ciebie trochę kuleje, to możesz się posiłkować tarką (skorzystaj z dużych oczek). Myślę jednak, że warto powalczyć z krojeniem. Surówka ma dzięki temu ciekawszą teksturę i jest bardziej chrupka.Zacznij od obrania jabłka i marchewki. Burakiem zajmij się na końcu, po ich obrobieniu, bo ubrudzi wszystko, co tylko się da. 😉
- Teraz pozbaw jabłko gniazd nasiennych, pokrój je w cienkie plastry (ok. 3 mm), a te plastry w równie cienkie słupki. Wrzuć do miski. Marchewkę najpierw pokrój w poprzek na mniejsze kawałki. Ich długość zależy od tego, jak długie słupki chcesz uzyskać. Nie warto przesadzać z długością, bo będzie się niewygodnie jadło surówkę. U mnie to było ok. 4 cm. Każdy kawałek pokrój jak jabłko, najpierw na plastry, potem z plastrów zrób słupki. Dorzuć do jabłka.Możesz już obskoczyć buraka. Obierz go i pokrój tak, jak poprzednie składniki. Właśnie dlatego polecałam podłużną odmianę -łatwiej pokroić. 🙂 Jak już obrobisz buraka, dorzuć go do miski. Jeśli masz wątpliwości, spieszę wyjaśnić -tak, używamy surowego buraka, nie gotujemy go i nie pieczemy! 😉
- Czas na sos! A raczej coś w rodzaju marynaty. 😉 Wymieszaj oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy (lub zamiennik), zieleninę. Ja to robię w małym słoiczku. Zakręcam i potrząsam. Możesz oczywiście zamerdać w kubku lub małej miseczce, jeśli tak wolisz. Posmakuj, dopraw solą i pieprzem według uznania. Dodaj sos do surówki, dokładnie wymieszaj całość. Burak trochę ją zabarwi, ale i tak będzie smaczna! 😉
- Twoja surówka z jabłka, buraka i marchewki jest już gotowa. Prawda, że przepis mało skomplikowany? Jeśli jednak wystąpiły u ciebie jakieś trudności lub wątpliwości, to koniecznie daj znać! Ja tymczasem życzę smacznego i idę konsumować swoją porcję.