599
Surówka z białej rzepy i łodygi brokułu? Czy to nie brzmi trochę dziwnie? Dla wielu osób pewnie tak! Biała rzepa w ostatnich latach nie była zbyt popularna w polskich kuchniach, a szkoda! A co z tym brokułem? No właśnie, to jest aspekt less waste tej sałatki. Bo widzisz, wciąż wiele osób nie wie o tym, że można jeść "nogę" brokułu. Sama dowiedziałam się dopiero kilka lat temu i wiesz co? To moja ulubiona część tego warzywa!Przyszło mi więc do głowy, że mix tych dwóch składników może być dobrym pomysłem na chrupką surówkę np. do obiadu. Myślę, że sprawdzi się też jako składnik burgera czy wrapa. Chyba musisz po prostu zrobić sobie taką surówkę, spróbować i ocenić, w jakim wydaniu będzie ci smakowała. Ja już czuję, jak dobrze by z nią smakował domowy fishburger z paluszków rybnych! Pamiętaj tylko o jednej ważnej sprawie. Im dłużej surówka czeka na pożarcie, tym jest mniej chrupka. Rzodkiew będzie gubiła wodę przez sól i o ile wystarczy całość zamieszać, żeby płyn zamienił się w sos, o tyle niestety nie będzie już taka chrupiąca jak tuż po przygotowaniu.To jak, namówiłam? Mam nadzieję, że tak, bo im więcej takich zrobionych surówek, tym mniej łodyg brokułu na śmietniku! Jak zwykle czekam na informację od ciebie, jak spodobał się przepis. A jeśli surówka przypadnie ci do gustu, podrzuć przepis znajomym. Szkoda, żeby wyrzucali "nogi" brokułu, a przy okazji urozmaicą sobie dietę!
Wersja do drukuIlość – 1 porcja (można podzielić na 2 małe)
Ilość kalorii – 121 kcal
UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne, podane dla podstawowej wersji surówki (z uwzględnieniem majonezu i liści rzepy)
Makro: białka 3,95 g, tłuszcze 6,37 g, węglowodany 15,63 g
Stopień trudności: proste
Składniki:
- 1 łodyga brokułu (u mnie po obraniu zostało 45 g)
- 1 biała rzepa (moja ważyła145 g)
- 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego (ja miałam grecki, ale może być inny)
- 1 łyżeczka majonezu (można pominąć)
- ½ łyżeczki musztardy sarepskiej lub Dijon (kremowej, nie ziarnistej)
- sól
- pieprz
- jeśli nać rzepy jest w dobrym stanie, możesz dodać 3-4 liście
Sposób wykonania:
- Surówka z białej rzepy i łodygi brokułu jest bardzo prosta w przygotowaniu! Zacznij od obrania rzepy (jak najcieniej) i starcia jej na dużych oczkach. Tak przygotowaną rzepę przełóż do miski. Jeżeli używasz liści rzepy, pokrój je cienko i dodaj do miski. Ja posiekane łodyżki odłożyłam do posypania sałatki.
- Teraz zajmij się łodygą brokułu. Obetnij gałązki i obierz "nogę" ze skórki tak grubo, żeby pokazała ci się ładna, gładka powierzchnia. Odetnij "piętkę" (spodnią część łodygi) i czubek. Niestety odpad będzie dość spory, ale wierzch łodygi jest bardziej włóknisty. Na pocieszenie pomyśl, że większość ludzi łodygę po prostu wyrzuca. Gdy zostanie ci sama chrupka, gładka część, zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach. Dodaj startą łodygę brokułu do rzepy.
- Ostatnią rzeczą, jaką trzeba zrobić, jest doprawienie surówki i dodanie składników sosu. Dołóż do miski 2 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego, łyżeczkę majonezu (możesz pominąć) i pół łyżeczki musztardy. Wymieszaj wszystko dokładnie, posmakuj. Teraz dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj i sprawdź, czy smak surówki ci odpowiada, ewentualnie jeszcze dopraw.
- Twoja surówka z białej rzepy i łodygi brokułu jest już gotowa! Proste, prawda?! Możesz sobie pogratulować podwójnie, bo udało ci się przygotować surówkę z rzepy, która nie jest zbyt popularna, a do tego uratować "nogę" brokułu przez wyrzuceniem!